Oblika in slika iz rok študentov

V Kosovelovem domu je na ogled razstava Oblika in slika 2014, delo študentov Višje strokovne šole v Sežani. Letos se predstavljata kar dve tretjini slušateljev obeh študijskih programov.

Na ogled so dela študentov, ki sodijo na področja industrijskega in unikatnega oblikovanja, kiparstva in restavratorstva Foto: Bogdan Macarol
Na ogled so dela študentov, ki sodijo na področja industrijskega in unikatnega oblikovanja, kiparstva in restavratorstva Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > Višjo strokovno šolo v Sežani letos, v šestem študijskem letu, v obeh letnikih obiskuje 118 študentov, 78 program fotografije, 40 pa oblikovanje materialov z dvema podprogramoma, kamen ter kovina in polimeri.

“Ob usposabljanju za vse stopnje delovnega procesa za naziv inženirja je študij naravnan k praktičnemu, kreativnemu delu in k uporabi teoretičnega dela pri reševanju konkretnih problemov,” je povedala ravnateljica Jasna Rojc.

To izpričujejo tudi razstavljeni izdelki 78 študentov. Ti so nastali v sklopu rednega študijskega procesa na šoli, pa tudi med praktičnim izobraževanjem (v vsakem študijskem letu se študentje deset tednov izobražujejo v podjetjih ali pri obrtnikih), v sklopu projektov ali poletnih študentskih delavnic in taborov.

Oblikovanje materialov je predstavljeno skozi prostoročne, tehnične in računalniške risbe, računalniške modele ter izdelke, narejeno ročno ali s pomočjo sodobne tehnologije.

“Na ogled so dela študentov, ki kažejo povezave s področij industrijskega in unikatnega oblikovanja, kiparstva in restavratorstva. Ob tem velja poudariti, da je v Sloveniji edino v Sežani mogoč študij oblikovanja kamna, kamnarstvo pa ima na Krasu dolgoletno tradicijo,” je oblikovalski del razstave predstavil Damjan Švara, eden izmed 19 na razstavi udeleženih mentorjev.

Med oblikovalskimi izdelki so na razstavi tudi dela dvotedenskega mednarodnega študentskega programa, ki je prav na pobudo sežanske šole oktobra lani potekal na Braču, v tamkajšnji znameniti kamnoseški šoli. Študentje pa so razstavili tudi idejne rešitve za izdelavo kamnite opreme Trga 28. avgusta v Sežani.

“Fotografski del razstave pa nas popelje od klasične studijske, reportažne, avtorske in oglaševalske fotografije do nalog, ki segajo na področje vizualnih komunikacij in gibljivih slik - animacije in filma,” je več sto fotografij različnih formatov in tematik predstavila predavateljica Katarina Sadovski. Razstava bo na ogled do 5. februarja.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano