“Oblečeni” bloki porabijo manj energije

V Postojni bodo izolirali fasade blokov in zamenjali azbestno kritino na strehah tudi s pomočjo proračunskega denarja. Letos je, tako kot lani, na voljo 80.000 evrov.

Postojnska občina bo tudi letos sofinancirala zamenjavo azbesten kritine in izolacijo fasad blokov na Kremenci in v Kidričevem naselju Foto: Stana Zavadlav
Postojnska občina bo tudi letos sofinancirala zamenjavo azbesten kritine in izolacijo fasad blokov na Kremenci in v Kidričevem naselju Foto: Stana Zavadlav

POSTOJNA>Postojnska občina bo s proračunskim denarjem sofinancirala toplotno zaščito blokov, obnovo že obstoječih izolacij na fasadah ter zamenjavo streh, ki so pokrite z azbestno kritino. Za vse našteto bodo namenili 80.000 evrov, denar pa je namenjen blokom na območju Kremnce I in Kremnce II ter v Kidričevem naselju.

Prav toliko denarja je bilo na voljo tudi na lanskem razpisu, z njim so “oblekli” fasade oziroma zamenjali strehe na sedmih blokih na Kremenci. Za razliko od lani pa so območje razširili še na Ulico Prekomorskih brigad in Kidričevo naselje. Občina je pri obnovi hiš pomagala že v preteklih letih in na drugih območjih (v Majlontu, ob Tržaški cesti), kar - ob zavedanju lastnikov, da si na tak način izboljšujejo bivalne razmere in nižajo stroške - prispeva tudi k lepši podobi kraja.

Občinski proračun bo za energetsko varčnejše stavbe in bolj zdravo življenjsko okolje brez azbestnih streh prispeval do petine vrednosti naložbe, vendar pa ne več kot 10.000 evrov na stavbo. Znesek nepovratnih sredstev pa se dvigne na največ 16.000 evrov, če bodo sočasno delali fasado in zamenjali streho.

Na razpis se lahko prijavijo upravniki blokov, v katerih so več kot trije etažni lastniki in najmanj šest stanovanj. Če denarja ne bo dovolj za vse prijavljene naložbe, bodo občinski delež dobili projekti z največ točkami. Največ točk, po 30, prinašajo celotna prenova objekta (fasada in zamenjava strešne kritine), prenova stavbe, ki bo zmanjšala porabo energije ter starost objekta, ki je večja od treh desetletij. Če je od zadnje prenove minilo 30 let, bo projekt dobil 20 točk, sicer manj, če bodo dela dokončana do konca julija, pa prijavitelji lahko računajo še na deset točk.

Na javni razpis za sofinanciranje obnove stanovanjskih blokov se upravniki lahko prijavijo do 25. marca, na denar pa bodo morali počakati do odločitve komisije, ki bo pregledala in točkovala prispele prijave.

SZ


Najbolj brano