Namesto hotela - tiha jamska železnica

Kdor v teh dneh obišče Postojnsko jamo, ga gotovo prijetno preseneti prenovljena podoba z novo prodajalno vstopnic, restavracijo in kavarno. Čeprav so bili prvi trije meseci slabši, pa bo poletje verjetno boljše.

Marjan Batagelj, prvi mož Postojnske jame Foto: Lori Ferko
Marjan Batagelj, prvi mož Postojnske jame Foto: Lori Ferko

POSTOJNA>“Prvi meseci so bili zaskrbljujoči, saj je bil obisk skoraj 30 odstotkov slabši od lanskega,” je po prvem tromesečju turistično dogajanje na Postojnskem analiziral direktor družbe Postojnska jama Marjan Batagelj.

Dnevi kulture in atrakcij zgolj z zmajem iz poliestra namreč niso mikali slovenskih gostov, zato jih je bilo 13.000 manj kot ob lanskem minimundusu. “Vendar se moč Postojnske jame kaže prav v njeni globalnosti, saj so ta sorazmerno velik manjko do konca aprila izničili tuji gostje. Obiski iz Daljnega vzhoda so presenetljivo razveseljivi,” je o poplavi turistov iz Japonske, Koreje, Velike Britanije in ZDA dejal Batagelj. Obenem je izpostavil kot najpomembnejšega gosta iz Italije, od koder pride četrtina vseh obiskovalcev. V jamo so Italijane tokrat vabili z množičnim oglaševanjem, ki se jim je dobro obrestovalo: obisk Italijanov ni splahnel kot pri drugih slovenskih turističnih ponudnikih.

“Kvantiteta nam ne sme biti vodilo, ampak izključno kakovosten obisk jame, kar pa ne gre skupaj,” pravi prvi mož jame, ki je še pred dvema letoma napovedoval, da bo letno v jamo prišel milijon obiskovalcev in ki zdaj pristaja na 650.000 obiskovalcev.

Kopica prenov

Zaradi številnih prenov z optimizmom zrejo v letošnjo sezono, ki prinaša najsodobnejše središče za nakup vstopnic, kjer lahko gostje pridobijo vse informacije o jam in okolici. Začeli so uporabljati tudi avdiovodnike v 14 svetovnih jezikih, tudi mandarinski kitajščini, japonščini in tajščini.

Na binkoštni ponedeljek so pri Postojnski jami v pritličju Hotela Jama odprli še nov gostinski objekt Briljant s samopostrežno restavracijo, kavarno, barom in picerijo. V njem se skriva tudi gasilna brizgalka iz leta 1883, ki jo je domačinom po požaru v Velikem Otoku, podaril cesar Franc Jožef. Nove so tudi sanitarije - ene v kotu hotela, druge ob robu parkirišča. Nove so stopnice, ki vodijo k Modrijanovi domačiji, kot tudi 50 metrski most čez reko. Urejena je zunanjost in streha bazenskega kompleksa, ki se bo bržkone preoblikoval v razstavni paviljon za Evropski muzej Krasa. “Če ga namreč v doglednem času Slovenija ne bo imela, bo domovanje dobil na Hrvaškem, v Italiji ali kje drugje,” je opozoril Batagelj. V njem bi nedvomno svoj kotiček imela zgodovina Postojnske jame, ki ni le naravni, pač pa kulturni spomenik, o katerem do sedaj še ni bilo sistematično prikazano, kako se je v zadnjih 194 letih razvijal. Za zdaj o tem priča le iz film Okrogle zgodbe iz Postojnske jame, ki so ga na ponedeljkov večer premierno odvrteli v Jamskem dvorcu.

Pogled v prihodnost

“Pogled v prihodnost je izrazito usmerjen v Postojnsko jamo, ki je bila ne le tako močno zanemarjena kot njena okolica, pač pa tudi ni imela dolgoročne vizije,” je dejal direktor in napovedal, da bodo do leta 2014 v celoti zamenjali razsvetljavo sedanjih klasičnih, halogenskih reflektorjev, ki so bili slabi za mikroklimo jame, s svetili LED.

Povsem simbolno in svečano bo leto 2018, še obljublja Batagelj, ki se želi ob jubilejni 200. obletnici odkritja Postojnske jame, vanjo popeljati s popolnoma novim prevoznim sredstvom. Ikonska jamska železnica bo na zunaj ostala enaka, vendar jamski vlakec ne bo več ropotal. S prenovo spodnjega sloja železnice bi bila tirniška pot tlakovana tako, da bi po njej lahko tudi hodili. In, če se bodo v družbi posvetili najmanj 10 milijonov težki naložbi, se bodo zato odpovedali prenovi Hotela Jama. ”Zasedenost slovenskih hotelov je v tem trenutku preslaba, poleg tega menim, da se nam ni potrebno ukvarjati s tem, ali bo gost še spal v Postojni, ampak bolj s tem, da bo njegovo doživljanje te naravne vrednote vrhunsko,” je pojasnil.

LORI FERKO


Najbolj brano