Na Pivškem za dva tedna zapirajo javno življenje, že od petka se na daljavo šolajo vsi učenci osnovne šole v Košani

V pivški občini zaradi naraščanja števila okužb s covidom-19 za dva tedna zapirajo javno življenje. Odpovedane so vse prireditve in udeležba gledalcev na športnih dogodkih. Že od petka pa se na daljavo šolajo vsi učenci osnovne šole v Košani, kjer je okuženih devet zaposlenih in 27 učencev.

 Foto: Arhiv Občine Pivka
Foto: Arhiv Občine Pivka

PIVKA, KOŠANA > “Učenci so prejšnji teden zbolevali eden za drugim, zato je bila edina rešitev, da vsi preidemo na pouk na daljavo po modelu BC2,” je odločitev o zaprtju šole komentirala ravnateljica Neva Brce, ki se je za tak ukrep odločila po posvetu z epidemiologom in ministrstvom za izobraževanje.

Prvo okužbo so v šoli potrdili 5. novembra, ko je zbolel eden od učencev, nato pa so se okužbe po šoli začele širiti z neverjetno hitrostjo, pravi ravnateljica. Od 95 učencev jih je bilo včeraj okuženih že 27 in devet zaposlenih, ki zdaj delo opravljajo kar iz bolniške postelje.

169

aktivnih okužb je bilo v torek v pivški občini

V tem tednu bodo šolske prostore temeljito prezračili in razkužili, tako da se bodo s ponedeljkom vsi razredi vrnili nazaj v šolo. “Zdaj bomo imeli med učenci skoraj same prebolevnike. To dokazuje, kako hitro se širi delta različica virusa, še posebej med najmlajšimi otroci,” pravi Brcetova. Kot je še poudarila, so na šoli redno izvajali vse ukrepe, prav tako imajo tudi vsi učenci razen enega podpisana soglasja o samotestiranju.

V košanskem in pivškem vrtcu zaenkrat niso imeli večjega izbruha okužb, zato ta ostajata še naprej odprta, v osnovni šoli Pivka pa je v karanteni en oddelek.

Robert Smrdelj, župan Občine Pivka

“Stanje je kar resno. Toliko okuženih doslej še nismo imeli, okužbe pa so razpršene po celotni občini. Občane zato pozivamo k cepljenju.”

Župan poziva k cepljenju

Na Pivškem je bilo v torek aktivnih 169 okužb. “Stanje je kar resno. Toliko okuženih doslej še nismo imeli, okužbe pa so razpršene po celotni občini. Zato vse občane pozivamo, da se držijo zaščitnih ukrepov, nosijo maske, se izogibajo večjim druženjem ter se v čim večji meri samotestirajo oziroma testirajo. Predvsem pa vse pozivamo k cepljenju, tudi s poživitvenim odmerkom,” občane nagovarja pivški župan Robert Smrdelj.

V občini je trenutno cepljenih blizu 55 odstotkov prebivalcev.

Da bi zajezili širjenje okužb so v naslednjih dveh tednih prepovedali javne prireditve in udeležbo gledalcev na vseh športnih dogodkih v občini. Odpovedane so kino predstave in tudi petkova slovesnost ob postavitvi temeljnega kamna za izgradnjo doma starejših občanov.

V petek bo med 13. in 17. uro v Krpanovem domu množično cepljenje, v prostorih bivšega salona podjetja Javor pa tudi hitro antigensko testiranje. Na pobudo regijskega štaba civilne zaščite bodo v prihodnjih tednih po večjih vaseh organizirali tudi testiranje in cepljenje z mobilno ekipo.

Okužbe v regiji stagnirajo ali upadajo

“Na splošno število okužb v regiji počasi upada, vendar pa nekaj občin, med katerimi so Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica, stagnira na nekem platoju,” je trenutno epidemiološko stanje v regiji opisal poveljnik Regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk, ki opaža veliko mero solidarnosti tako med zdravstvenimi delavci, ki kljub obremenjenosti pomagajo v drugih ustanovah po državi, kot tudi med starši, ki so v veliki meri podprli samotestiranja v šolah. Za sodelovanje in pomoč je hvaležen tudi vsem županom, s pomočjo katerih bodo v prihodnjih tednih izpeljali mobilna cepljenja in presejalna testiranja po vseh občinah. “Glede na stanje okužb v državi stroka za že cepljene priporoča poživitveni odmerek, vse tiste, ki se še niso cepili, pa ponovno pozivamo k premisleku,” še izpostavlja Curk.


Najbolj brano