Na 27. povorki Pust je pršu kljub dežju obilo smeha in zabave (FOTO, VIDEO)

Niti dež, ki ga je občasno prekinil celo kak sramežljiv sončni žarek, ni odplaknil današnje 27. povorke Pust je pršu. Ta je v Ilirsko Bistrico kljub kislemu vremenu pritegnila lepo število pustnih norčij željnih maškar in obiskovalcev. Tudi letos spektakla ni manjkalo.

Z “Beuga kamna” (vasi Bač, Knežak, Koritnice in Šembije) so 
prihrumeli Kremenčkovi. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Z “Beuga kamna” (vasi Bač, Knežak, Koritnice in Šembije) so prihrumeli Kremenčkovi. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > “Pust je pust, je samo enkrat v letu in tega se ne da prestaviti, kot se ne da preložiti novega leta," so bile neomajne šeme v Ilirski Bistrici, kjer ima pust dolgo tradicijo. Za mokre razmere niti ne tako skromnemu občinstvu so pričarale slabi dve uri pustnega rajanja, ki ga niti dež ni mogel pokvariti. Tudi tokrat so dogajanje začinili s satiričnim humorjem, manjkalo ni niti spektakla z dimom in hrupom.

V povorki, na čelu katere je kraljevala Bistriška liburna ŠD Bas šport iz Ilirske Bistrice, se je sprehodilo 21 sodobnih in tradicionalnih skupin, ki so prišle iz skoraj vseh koncev občine. Z "Beuga kamna" so pridrveli Kremenčkovi, iz Trnovega Dalmatinčki, iz Kosez so priletele čebele, iz “Doline ljubavi” cigani, z Dolnjega Zemona pa so priplavala vsa bitja iz oceana.

Tradiciji se niso izneverili niti redni gostje bistriške povorke Čićki, Munski in Brgujski zvončarji iz sosednje Hrvaške, Grupa bez granice s Pasjaka je uprizorila spektakularni rop banke iz znane španske kriminalistične serije La casa de papel, lovranske maske so pričarale Snežnik, iz postojnskega doma upokojencev je ušla Nočna mora male Eve, s Kala na Pivškem pa sta v Ilirsko Bistrico “protest kmetov, gozdarjev in ljudi z zdravo kmečko pametjo” pospremila kar premier Robert Golob in njegova Tina Gaber. Prišli so celo koranti iz Hajdine, maškare iz Dobove in mažoretke iz Povirja.

Povorka seveda ne bi bila popolna brez nepogrešljivih bistriških izvirnih pustnih skupin škoromatov iz Hrušice in Podgrada, Vrbiških in Vrbovskih šem ter šem s Topolca.


Najbolj brano