Mesec kulture bo postregel z 20 kulturnimi dogodki

V Mesecu kulture, ki bo potekal še do 24. februarja, se bo na Bistriškem v počastitev na Premu rojenega pesnika Dragotina Ketteja zvrstilo blizu 20 različnih kulturnih dogodkov.

Ker bo zaradi prenove ljudske šole na Premu prihodnje leto   
Kettejeva spominska soba zaprta, v Ticu pripravljajo digitalni 
ogled sobe.
Ker bo zaradi prenove ljudske šole na Premu prihodnje leto Kettejeva spominska soba zaprta, v Ticu pripravljajo digitalni ogled sobe.  

ILIRSKA BISTRICA > Po dveh letih, ko je bilo kulturno življenje zaradi epidemije tako rekoč ustavljeno, so v Turistično informacijskem centru (TIC) Ilirska Bistrica v sodelovanju z ženskim pevskim zborom Prem, Knjižnico Makse Samsa, bistriško glasbeno šolo in gimnazijo, pevsko skupino Kalina, JSKD Ilirska Bistrica in bistriško enoto Pokrajinskega muzeja Koper pripravili pester nabor kulturnih dogodkov.

Do 27. januarja je v Gimnaziji na ogled študijsko-fotografska razstava Naselja z razgledom, prazgodovinska najdišča na Notranjskem. V Knjižnici Makse Samsa bo 26. januarja predstavitev knjige Svet med Snežnikom in Slavnikom med drugo svetovno vojno avtorice Vlaste Beltram, v februarju pa še večer, posvečen Ferdinandu Radovanu, in predavanje o naravi in ljudeh Snežnika in doline Reke. Bistriška glasbena šola 2. februarja prireja Večer slovenskih skladateljev, 28. februarja pa še koncert v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije.

Najmlajšim bo ta četrtek namenjena predstava Žabec pozimi. Mlade pa vabijo k sodelovanju na likovnem natečaju Odpelji nas vlak v daljavo, s katerim bodo počastili letošnjo 150. obletnico zgraditve proge Pivka- Reka.

3. februarja bo Primorsko numizmatično društvo Ilirska Bistrica v Pavlovčevi galeriji obeležilo 50. obletnico delovanja. Na predvečer slovenskega kulturnega praznika bo v Domu na Vidmu osrednja občinska proslava, v avli pa bo od 17. ure dalje potekala izmenjevalnica knjg. 11. februarja pevska skupina Kalina pripravlja Valentinov koncert, Društvo ljubiteljev železnic Ilirska Bistrica pa med 2. in 16. februarjem v knjižnici prireja razstavo o akademskem slikarju Stanetu Kumarju. Tej bo med 10. in 24. februarjem sledila še etnološka razstava Pregarskih šjm.

Na kulturni praznik, 8. februarja, bo med 10. in 15. uro brezplačen vstop v grad Prem, ob 12. uri pa tudi brezplačen voden ogled po gradu in Premu. Ker bo zaradi načrtovane prenove ljudske šole na Premu prihodnje leto spominska soba Dragotina Ketteja zaprta za oglede, so v Ticu pripravili kratki dokumentarni film, pripravljajo pa tudi digitalni ogled spominske sobe.

Mesec kulture na Bistriškem prirejajo že vse od leta 1978, potem ko je 22. januarja 1976 tedanja Občinska kulturna skupnost na svečani seji skupščine, ki je bila posvečena 100-letnici rojstva pesnika Dragotina Ketteja, sprejela sklep, da se 19. januar, dan pesnikovega rojstva, razglasi za kulturni praznik Občine Ilirska Bistrica. Z željo, da se praznovanje kulturnega praznika obogati z več različnimi kulturnimi prireditvami, se je že v tretjem letu praznovanja izoblikoval prvi Mesec kulture.


Najbolj brano