Marjan Batagelj: “Zgodil se je zločin nad naravo!”

Madež gnojevke, ki se po nedeljskem razlitju iz bazena na kmetiji Žgajnar širi po reki Nanoščici, je bil včeraj popoldne približno deset kilometrov oddaljen od sotočja z reko Pivko, ta pa še dodatna dva kilometra od Postojnske jame. Stanje voda se počasi izboljšuje. Razmere na terenu si je včeraj ogledala kmetijska ministrica Mateja Čalušić.

Gnojnica  je bila za nekatere ribe v Nanoščici usodna,  druge so člani 
Ribiške družine Postojne odnesli na varno. Foto: Ribiška družina Postojna
Gnojnica je bila za nekatere ribe v Nanoščici usodna, druge so člani Ribiške družine Postojne odnesli na varno. Foto: Ribiška družina Postojna

POSTOJNA > Štiri dni po izlitju gnojnice je tudi nekaj boljših novic. Stanje onesnažene vode na Postojnskem se počasi izboljšuje, tudi pošiljka dežja bi lahko omilila katastrofo.

Janez Mulec iz Inštituta za raziskovanje Krasa je po ogledih stanja voda povedal, da je prišlo včeraj dopoldne do redčenja gnojevke. Včeraj popoldne so izmerili koncentracijo 6,6 miligrama amoniakalnega dušika na liter vode, ki je glavni indikator za prisotnost gnojevke. V nadaljevanju pričakuje dodatno redčenje onesnaženja. “Madež gnojevke je prepotoval približno polovico poti od nastanka onesnaženja do Postojnske jame in zdaj nas čakajo še približno trije do štirje dnevi, da bo gnojevka dosegla Postojnsko jamo,” je povedal Mulec.

Marjan Batagelj

predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama

“To, da se tolažimo s tem, da smo tokrat imeli srečo, je slaba tolažba. Zločin nad naravo se je definitivno zgodil. A vprašati se moramo, kako ozavestiti javnost, da bo najstrožje nastopila proti vsakemu onesnaženju, ne samo proti temu. To je samo vrh ledene gore.”

Zelo kritičen je bil Marjan Batagelj, predsednik uprave družbe Postojnska jama. Vesti o razredčenju onesnaženja ga ne prepričajo. “To, da se tolažimo s tem, da smo tokrat imeli srečo, je slaba tolažba. Zločin nad naravo se je definitivno zgodil. Zdaj govorimo o visokem vodostaju Nanoščice in Pivke, o tem, da se redči onesnaženje ... A vprašati se moramo, kako naprej; kako ozavestiti javnost, da bo najstrožje nastopila proti vsakemu onesnaženju, ne samo proti temu. To je samo vrh ledene gore.” Žalostno pa je po njegovih besedah to, da do takšnih onesnaženj, čeprav v precej manjšem obsegu, na Postojnskem ne prihaja prvič.

Ministrica Čalušić: lokalni skupnosti bomo pomagali

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je včeraj sestala s predstavniki institucij, ki opravljajo nadzor nad onesnaženjem in poskušajo preprečiti še večjo škodo. Po srečanju je povedala, da bo inšpekcija v čim krajšem času pripravila končno poročilo in sprejela ustrezne ukrepe. “Kolikor bo v naši pristojnosti in zmožnostih, bomo maksimalno pomagali lokalni skupnosti in ostalim, ki sodelujejo,” je napovedala ministrica.

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je povedal, da so v sredo ponoči zaključili zemeljska dela pri gradnji pregrad ob zbirnih lagunah z gnojevko na kraju izliva. “Želimo preprečiti vsaj to, da bi številni kubiki gnojevke, ki so še ostali, odtekli v vodo,” povedal.

Prisotni so ministrico še opozorili, da tovrstna kmetijska dejavnost v tako velikem obsegu na kraškem terenu ni primerna, saj lahko ob nesrečnih dogodkih, kot je bil zadnji, močno onesnaži okolico in podtalnico.


Najbolj brano