Kras je prijazen do ptic

Kako urediti pticam prijazen vrt na Krasu in zakaj so pomembne ptičje gnezdilnice, so v soboto spoznavali udeleženci predavanja in delavnice v Mladinskem hotelu v Pliskovici.

Pod vodstvom strokovnjakov so udeleženci iz na mere narezanih desk skupaj zbili gnezdilnice Foto: Bogdan Macarol
Pod vodstvom strokovnjakov so udeleženci iz na mere narezanih desk skupaj zbili gnezdilnice Foto: Bogdan Macarol

PLISKOVICA> “Povej mi, katere ptice živijo okrog tvojega doma in z veliko verjetnostjo ti lahko povem, v kako kvalitetnem okolju živiš,” je udeležence seznanjal s pomembno vlogo ptic kot pokazateljev stanja okolja predavatelj Jernej Fifelj, ki je v tej vlogi nastopil kot varstveni ornitolog v okviru Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS). S poldrugim ducatom ljubiteljev ptic, ki so se v okviru Evropskega leta prostovoljstva udeležili dogodka, je le-tega vseslovensko društvo, ki deluje v javnem interesu, izpeljalo skupaj z MH Pliskovica in domačim Razvojnim društvom Pliska.

“Kras je tovrstno eden izmed najboljših prostorov v Sloveniji, samo območje pa je tretje največje mednarodno pomembno območje za ptice v Sloveniji. V veliki meri je to posledica kmetijstva in odsotnosti večjih virov onesnaževanja in pticam, ki so na vrhu prehrambenih verig in akumulirajo vse vplive, očitno to ustreza,” je Rifelj utemeljil razloge za ugodno lokalno stanje ptic.

Izmed 380 v Sloveniji opaženih vrst ptic jih 210 pri nas tudi gnezdi in 25 je rednih obiskovalk naših vrtov, občasno pa se v okolici naših domov zadržuje celo 100 vrst ptic.

Pri tem potrebujejo pred plenilci (med njimi so tudi mačke) primeren prostor, vodo in hrano. Slednjo jim lahko dajemo sami v krmilnice ali pa jim to omogočimo z zasadnjo plodonosnih vrst grmovja, dreves in zelišč. “Ker je zlasti visokodebelnih vrst sadja in starih dreves vse manj, jim vse pogosteje pripravljamo umetna gnezdišča, saj ti, ki gnezdijo v duplih, a si jih sami ne morejo izdolbsti (sekundarni duplarji) drugih možnosti skorajda nimajo več,” je razloge za delavniški del druženja opisal Figelj.

Upoštevaje potrebno notranjo prostornino, velikost vhodne odprtine in njeno osončenost, višino dupla nad tlemi, prostor za izletavanje ter primernost okoliškega habitata so udeleženci pripravili osem gnezdilnic za sinice, čuka in velikega skovika ter smrdokavro, ki so jih kasneje tudi razpostavili vzdolž Pliskine poti in okrog hotela.

BM


Najbolj brano