Sežana: nogometni klub Tabor praznuje 100 let

Nogometni klub Tabor bo proslavil 100 let organiziranega igranja nogometa. Ob tej priložnosti bo pestro ves konec tedna, glavno dogajanje pa bo vendarle jutri. Udeležbo na slovesnosti je potrdil tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

Pred prenovo je več desetletij za kuliso sežanskega stadiona skrbela tako imenovana Mussolinijeva tribuna, 
zgrajena leta 1934.
Pred prenovo je več desetletij za kuliso sežanskega stadiona skrbela tako imenovana Mussolinijeva tribuna, zgrajena leta 1934. 

SEŽANA > Da sežanski nogomet letos praznuje, lahko opazi vsak, ki se sprehodi mimo stadiona. Izobešene so številne klubske zastave, obenem pa so na betonski zid ob poslikavi grba namestili velikansko fotografijo nekdanje prvoligaške članske ekipe. V avli bližnjega kulturnega doma je razstava fotografij iz raznih obdobij sežanskega nogometa, ki je v stotih letih organizirano deloval pod različnimi pravnimi osebami, tremi državami in prebrodil tudi najbolj viharne čase v zgodovini.

Zanimivo branje o pestri zgodovini nogometa bo ponudila knjiga, ki jo bodo predstavili ob praznovanju in ki razkriva tudi na spletu večkrat omenjen podatek, da naj bi nogomet v Sežani začeli igrati že pred 110 leti. Avtorji knjige so izbrskali podatek, da je bil nogomet na Sežanskem omenjen v tržaškem časniku Edinost že 6. julija 1913, ko so bile “nogometne vaje” napovedane za “7. julija ob 7. zvečer na vojaškem vežbališču 'Na Gabrku'. Priprave za tekmo.” Po podrobnem raziskovanju so ugotovili, da je tedanja ekipa delovala pod okriljem leto dni prej ustanovljenega Sokolskega društva Sežana. Prvo društvo, Mladinsko nogometno društvo Tabor, je bilo ustanovljeno avgusta 1923 in je delovalo do leta 1927, ko je fašistična italijanska oblast prepovedala slovenska društva, a je z aktivnostjo nadaljevalo v drugačni obliki, v združenjih “Dopolavoro”. Do izgradnje igrišča na sedanji lokaciji pred 90 leti so nogometaši trenirali in tekme igrali na Gabrku, štiri kilometre izven Sežane, ob glavni cesti proti Ljubljani.

Jutri ob 16.30 se bodo veterani Tabora pomerili proti nekdanjim članskim reprezentantom Slovenije, med katerimi naj bi pod taktirko Jožeta Prelogarja prišli tudi Sebastjan Cimirotič, Kliton Bozgo, Valter Birsa, Dejan Židan, Aleš Kokot, Željko Mitraković, Janez Strajnar, Zoran Pavlović, Matej Mavrič Rožič ...

Po tekmi se bodo člani društva ob 18.30 ob spremljavi Kraške pihalne godbe in Povirskih mažoretk sprehodili od klubskih prostorov do Kulturnega doma Srečka Kosovela, kjer se bo ob 19. uri pričela slavnostna proslava ob 100-letnici organiziranega igranja nogometa v Sežani. Prireditev je odprta tudi za širšo javnost ob predhodni prijavi še danes do konca dneva na elektronski naslov pisarna@nktabor.si.  


Najbolj brano