Izročilo Brkinov in Krasa se poteguje za evropsko nagrado Aria 2023

Projekt Izročilo Brkinov in Krasa se je uvrstil med 24 finalistov za evropsko nagrado Aria 2023. Projekt, ki so ga zasnovali v Zavodu Dobra pot, z uporabo 3D tehnologije in obogatene resničnosti prikazuje lokalne dediščinske obrti in običaje Brkinov in Krasa.

V okviru projekta je nastala spletna platforma z vsebinami, ki 
pripovedujejo zgodbo lokalnega okolja in ljudi. Foto: Nava Vardjan, Zavod Dobra pot
V okviru projekta je nastala spletna platforma z vsebinami, ki pripovedujejo zgodbo lokalnega okolja in ljudi. Foto: Nava Vardjan, Zavod Dobra pot

KRAS > Projekt Izročilo Brkinov in Krasa se za nagrado poteguje v kategoriji Družbeno-ekonomska struktura podeželskih območij, poleg tega pa lahko na spletni strani Evropske komisije zanj pa do 1. decembra lahko glasujete še v kategoriji Glas ljudstva.

Namen projekta je z uporabo interaktivnih vsebin, 3D tehnologije in obogatene resničnosti prikazati lokalne dediščinske obrti in običaje Brkinov in Krasa na sodoben način in tako dediščino inovativno umestiti v sodobni svet. V okviru projekta je tako nastala spletna platforma, ki je dostopna na www.izrocilo.si, z vsebinami, ki pripovedujejo zgodbo lokalnega okolja in ljudi.

“To je zgodba, ki priča o vnemi, predanosti življenju, vztrajnosti in trdoživosti prednikov ter njihovi toplini in človečnosti. Ustvarjena je bila v sodelovanju s širokim krogom lokalnih sodelavcev, društev, pričevalcev in podpornikov. Zgodba o izročilu pooseblja kulturno dediščino samo in kaže na izjemen potencial dediščine kot veziva za lokalno skupnost,” so zapisali snovalci projekta.

Dolgoročni cilj projekta je okrepiti prepoznavnost in dodano vrednost dediščinskih obrti, storitev, izdelkov ter podpreti lokalne deležnike pri njihovem digitalnem nastopu na svetovnem trgu.

Namen evropskega natečaja Aria je spodbuditi izmenjavo navdihujočih primerov dobrih praks, sofinanciranih iz skupne kmetijske politike. V okviru natečaja se predstavlja 24 projektov iz celotne Evropske unije, izmed katerih Slovenijo letos zastopata kar dva projekta. Poleg projekta Izročilo Brkinov in Krasa še projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah (nosilec LAS Srce Slovenije), ki ozavešča o pomenu čiste pitne vode in premišljenem vključevanju le-te v turistično ponudbo. Zmagovalce natečaja Aria 2023 bodo razglasili na slovesnosti 4. decembra v Bruslju.


Najbolj brano