Gregor Slavec vztraja z inovacijami na ekološki kmetiji

Srednja Primorska
, posodobljeno: 28. 10. 2025, 4:57

Ekološka kmetija Slavec je zrasla na zelniku gospodarja Ekološke kmetije Gregorja Slavca. Čeprav je Gregor “blokovsko dete” iz Ilirske Bistrice, v Knežaku na trdi kraški pokrajini nadaljuje nonotovo poslanstvo. Zastavil si je izziv - preživeti kot ekološki kmet. Začel je s tremi kozami in šestimi hektarji kmetijskih površin. Danes skrbi za 24 hektarjev, goji avtohtone pasme živali in ima še veliko idej, kako in kam naprej.

Gregor Slavec vztraja z inovacijami na ekološki kmetiji

Gregor Slavec v domačem okolju

Foto: Bojan Gluhak

KNEŽAK > Zadnji izpeljani projekt na temo priprave lokalno pridelane hrane je logično nadaljevanje dveh predhodnih projektov Lokalne akcijske skupine med Snežnikom in Nanosom, pri katerih je sodelovala Kmetija Slavec. Ureditev kmetije, razvoj novih programov in odprtje dopolnilnih dejavnosti je bil projekt, namenjen razvoju didaktične kmetije za sprejem različnih skupin obiskovalcev, od vrtčevskih in šolskih otrok, osnovnošolcev ter tudi starejših in invalidnih oseb. Ker se kmečko življenje tudi na Pivškem in Bistriškem opušča, predvsem otroci nimajo več stika z domačimi živalmi in kmečkim življenjem ter pridelavo hrane. Pri Slavčevih lahko živali božajo in hranijo, pokažejo jim, kako poteka delo na kmetiji, pridelava in predelava sadja, zelenjave in mleka, seznanijo jih tudi s čebelarstvom.

Gregor Slavec vztraja z inovacijami na ekološki kmetiji

Gregor Slavec ob mobilni kuhinji, ki je pot do Knežaka našla s Poljske

Foto: Bojan Gluhak

Razvoj socialnega podjetništva je bil drugi projekt, za katerega pri kmetiji Slavec zagotavljajo, da so zanj na podeželju in v kmetijstvu velike možnosti. Operacija Socialno podjetje za distribucijo lokalno pridelane hrane je prinesla nadaljevanje prizadevanj lokalnih skupnosti in Lokalne akcijske skupine med Snežnikom in Nanosom pri zagotavljanju pridelave kmetijskih pridelkov in zagotavljanju samooskrbe z lokalnimi pridelki in proizvodi, ki so jih v preteklih letih izvajali z različnimi projekti v sklopu razvoja podeželja. Gre za primerno okolje, ki je uspelo ohraniti povezanost med ljudmi, medsebojno sodelovanje in povezovanje, kar so ključni elementi socialnega podjetništva. Po drugi strani pa se v okviru socialnega podjetja vzpostavljajo vezi med ranljivimi skupinami prebivalstva, njihovo vključevanje v družbeno življenje na podeželju in iskanje možnosti za njihovo sodelovanje ter zaposlovanje.

Prijazni do ljudi in narave

Kmetija Slavec je z osmimi hektarji površine srednje velika družinska kmetija, na kateri skrbijo za govedo, kokoši nesnice in druge živali. Med prvimi so začeli s predelavo ekološkega kozjega mleka v domač sladoled z blagovno znamko Mali knez, skrbijo za 660 sadik malin, 24 panjev čebel. Domača pašta je blagovna znamka jajčnih testenin iz najboljših in ekološko pridobljenih sestavin. Kmetija je Ark središče, katerega bistvo je ohranjanje slovenskih avtohtonih pasem živali. Redijo cikasto govedo, drežniške koze, bovške ovce, kranjske sivke - čebele, tradicionalne slovenske srnaste koze, le oslički so dalmatinski.

Od didaktične kmetije ter pridelave in prodaje lokalne hrane je le še korak do priprave lokalno pridelane hrane, kar je zadnji projekt Slavčevih, ki je trajal skoraj vse leto. Po analizi rezultatov prejšnjih dveh projektov so pripravili različne programe za pripravo lokalno pridelane hrane, ki je niso vešči ne otroci ne odrasli. V sklopu projekta so kupili mobilno kuhinjo in ognjišče ter zorilno komoro za meso in sir. Z ognjiščem obiskovalce naučijo zakuriti ogenj in jim pokažejo, kako se da preživeti v naravi, z zorilno komoro za meso in sir pa sta avtohtono govedo in ekološko kozje mleko s kmetije pridobila dodano vrednost. Oba produkta sta pomagala ohraniti delovno mesto na kmetiji in omogočila nadaljnji razvoj.

Kmetija Slavec je z osmimi hektarji površine srednje velika družinska kmetija, na kateri skrbijo za govedo, kokoši nesnice in druge živali. Med prvimi so začeli s predelavo ekološkega kozjega mleka v domač sladoled z blagovno znamko Mali knez, skrbijo za 660 sadik malin, 24 panjev čebel. Domača pašta je blagovna znamka jajčnih testenin iz najboljših in ekološko pridobljenih sestavin. Kmetija je Ark središče, katerega bistvo je ohranjanje slovenskih avtohtonih pasem živali. Redijo cikasto govedo, drežniške koze, bovške ovce, kranjske sivke - čebele, tradicionalne slovenske srnaste koze, le oslički so dalmatinski.

S projektom so poskrbeli za prenos znanja o jedeh, značilnih za okoliške kraje. S predstavniki različnih skupin se radi družijo v kuhinji in ob ognjišču, kjer z izmenjavo mnenj ob druženju poskrbijo da razna znanja ne bodo utonila v pozabo. Zato se bodo dodatno potrudili tudi z objavo receptov tradicionalnih jedi na spletu.•