(FOTO) Na obisku v Hiši dobre volje v Komnu

Pred dobrim letom so v Komnu v Cirju odprli Hišo dobre volje, ki je deluje po okriljem Doma upokojencev Nova Gorica. Vanj prihajajo posamezniki, ki si želijo družbe in aktivnosti. Druženje je najboljša terapija za vzdrževanje zdravja, so prepričani uporabniki Hiše dobre volje, kjer ni, kot smo se lahko prepričali tudi ob našem obisku, nikoli dolgčas.

Hišo dobre volje v Komnu trenutno dnevno obiskuje osem 
uporabnikov, ki se skupaj udeležujejo številnih aktivnosti. Foto: Petra Mezinec
Hišo dobre volje v Komnu trenutno dnevno obiskuje osem uporabnikov, ki se skupaj udeležujejo številnih aktivnosti. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Delavnice, sprehodi, telovadba, predstave, obiski, praznovanja, terapije ... To je le en majhen delež aktivnosti, ki se jih udeležujejo uporabniki v Hiši dobre volje v Komnu pod budnim očesom Mateje Vodopivec in Mirana Kovačiča vsak delovnik med 7. in 17. uro. V center prihajajo tako posamezniki, ki si zgolj želijo druženja in kakovostnega preživljanja prostega časa, kot tudi tisti, ki potrebujejo pomoč pri vsakdanjih opravilih. “Sem hodim že vse od začetka, prihajam pa ob ponedeljkih, sredah in petkih. Najlepše mi je to, da se družimo, pogovarjamo, sodelujemo, veliko se smejemo,” že takoj na začetku pove zgovorni Boris Jazbec in se posmeje: “Smo kot ena velika družina. Druženje nas bogati, eden drugemu smo terapevti.”

V družbi čas hitreje mine

Razlogov, zakaj se posamezniki odločijo za druženje v Hiši dobre volje, je veliko, pojasni Mateja Vodopivec. Nekateri so tu zaradi druženja, drugi zato, ker svojci potrebujejo varstvo. Nekateri tu preživijo vsak dan od ponedeljka do petka, spet drugi prihajajo le nekajkrat na teden po nekaj ur, v centru pa imajo zagotovljeno tudi toplo hrano in zdrave obroke.

Iz stare menze v Hišo dobre volje

Občina Komen je januarja 2020 na dražbi po stečaju družbe Alukomen holding za 71.000 evrov kupila stavbo, ki je nekoč služila za menzo delavcem, in pripadajoče zemljišče. Stavbno pravico je občina za 25 let podelila Domu upokojencev Nova Gorica, ki je stavbo s pomočjo evropskega in državnega denarja preuredil v sodobni center za starejše občane.

“Veliko let sem kuhala za vso družino. Ko pa sem potem kuhala le zase, hrane nikakor nisem mogla pojesti. Odkar sem tu, se mi je tek povrnil,” se posmeje energična Vilma Godnič: “Svojim domačim sem povedala, da je nesmiselno, da sem sama doma, tudi obdobje covida nas je zaznamovalo. Tu pa je drugače, en drugemu se smejemo in se imamo lepo. Zato tudi drugim svetujem, naj poskusijo in pridejo pogledat.” Tudi Marica Grmek se je za prihod v Hišo dobre volje odločila zaradi “kompanije”. “Domači so po službah. Ta čas smo tukaj, se razumemo in smo veseli.” Peter Ban v center prihaja na pobudo domačih. “Tu sem, ker ubogam sina. Zjutraj me pobere in me pripelje sem, popoldne pa me pridejo iskat,” se posmeje.

Suzana Pipan se je za prihod v Hišo dobre volje odločila sama že takoj, ko je slišala, da bodo v Cirju odprli center. “Nihče ni imel nič proti. Prihajam vsak dan, raje sem tu v družbi. Veliko ljudi me sprašuje, kako je tukaj, a se jih na koncu malo odloči, da pride sem,” je pojasnila.

“Prav posameznik, ki je še dovolj zdrav, da uživa v številnih aktivnostih, ima največ od preživljanja časa v Hiši dobre volje, saj lahko tako največ naredi za ohranjanje svojega zdravja.”

Tina Krog

Dom upokojencev Nova Gorica

Še vedno veliko predsodkov

Prostora v centru je še veliko, a se ljudje na Komenskem zaenkrat še težko odločijo za prihod. Razlogov je veliko, priznavajo sogovorniki. En je gotovo finančni, cena se giblje od dveh do dveh evrov in pol na uro, a je to za mnoge prevelik zalogaj. “Pokojnine so nizke, pomagati morajo tudi otroci,” povejo sogovorniki. Drugi je, da nimajo spodbude domačih. Tretji pa je predsodek, češ da v tovrstne skupine sodijo le tisti, ki ne zmorejo skrbeti zase. “Vendar to preprosto ni res. Prav posameznik, ki je še dovolj zdrav, da uživa v številnih aktivnostih, ima največ od preživljanja časa v Hiši dobre volje, saj lahko tako največ naredi za ohranjanje svojega zdravja,” je prepričana Tina Krog, strokovna sodelavka Doma upokojencev Nova Gorica, ki bdi nad delovanjem vseh tovrstnih hiš, poleg komenske pod njihovim okriljem delujejo še centri v Novi Gorici, Ajdovščini in Mirnu.

Horoskop in balinanje

Kaj je najljubša aktivnost komenskih uporabnikov Hiše dobre volje? “Balinanje!” odgovorijo v en glas. Prav obnovljeno balinišče pred stavbo je postalo center dogajanja.

Poleg dnevnih aktivnosti se veselijo posebnih priložnosti, tako so pred kratkim martinovali in tudi zaplesali, navdušeno povedo. V enem letu so z lokalno skupnostjo, vrtcem, šolo, knjižnico in ostalimi društvi spletli številne vezi, ki bogatijo kraj in vse prebivalce, ne le tiste, ki zahajajo v center.

“Napišite kaj lepega, da se imamo lepo in da še ni konec z nami, naj le pridejo pogledat,” po koncu pogovora “ukažejo” naši sogovorniki. Tudi Primorske novice radi preberejo, najraje od vsega: horoskop.


Najbolj brano