Drobni plodovi, veliko možnosti uporabe

Srednja Primorska
, posodobljeno:

S prvim praznikom, posvečenim drnuljam ali drnjulam, kot jim pravijo na Krasu, so v Škrbini dokazali, da živi rdeči plodovi drena niso uporabni le za marmelado, sirup ali liker, ampak da se je z njimi mogoče posladkati na več načinov.

Drnulje ali drnjule, kot jim pravijo domačini, so zdrav in okusen 
sadež.
Drnulje ali drnjule, kot jim pravijo domačini, so zdrav in okusen sadež. Petra Mezinec

ŠKRBINA > “Razmišljala sem, da ima vsaka vas svoj praznik. Zakaj v Škrbini ne bi imeli praznika drnjul? Vaščani so se strinjali in tako je nastal današnji dogodek,” je povedala idejna vodja praznika v Škrbini Lili Mržek. Poleg pokušine dobrot iz drnulj so v domačem Društvu VRT in v vaški skupnosti Škrbina za obiskovalce pripravili pohod, učno uro o drnuljah, delavnice za otroke, razstavo umetniških del in še kako presenečenje.

Eno samo zdravje

Lili Mržek je začela drnulje nabirati, ko se je pred devetimi leti preselila v Škrbino. Iz njih prideluje liker, marmelado in sirup. Možnosti pa je še veliko več, je prepričana. Posebej za praznik je med vsemi drugimi dobrotami pripravila še sladoled iz drnulj.

Ni naključje, da za človeka v dobri fizični kondiciji pravijo, da je zdrav kot dren. Drnulje so tudi zelo zdrave, pojasni Mržkova: “Vsebujejo veliko vitamina C. Pomagajo pri vročini, diareji in še bi lahko naštevali. Eno samo zdravje so.”

Z drenom so kaznovali nagajive

Tjaša Cotič Komel z Buntove kmetije iz Škrbine je pripravila mafine z okusom drnulj, a to ni bila edina dobrota, ki so jo pripravile domačinke. Obiskovalci so lahko poskusili tudi potico, jogurtovo strjenko, pito in še marsikatero drugo jed iz drnulj.

V družini Magde Černigoj iz Škrbine že leta nabirajo drnulje za liker. “V preteklosti smo jih večinoma uporabljali za marmelado. Sušilo se jih je tudi za čaj, iz njih pa smo delali, to je bilo pred res veliko leti, tudi kis. Otroci smo jih radi jedli na paši. Če pa kdo ni bil priden, smo ga po nogah udarili z drenovo vejo. Noge so potem močno srbele,” se je spomnila. Da so drnulje koristne v kulinariki, že dolgo ve tudi Aleksandra Pelicon iz Turistične kmetije Ostrouška Pelicon iz Coljave: “Sprva sem jih nabirala za sirup, sok in čaj. Ker pri nas ni brusnic, lahko marmeladi iz drnulj dodamo kislo smetano in tako nastane odličen dodatek k mesu ali pečenki. Prepričana sem, da je možnosti uporabe še veliko več in ne dvomim, da bodo tu v Škrbini nadaljevali z odkrivanjem novih receptov. Tudi sama bom poskušala narediti štruklje iz drnulj.”

Drobni sadeži ponujajo veliko možnosti uporabe.
Drobni sadeži ponujajo veliko možnosti uporabe.Petra Mezinec
Domačinke so pripravile veliko okusnih, večinoma sladkih jedi, iz 
drnulj.
Domačinke so pripravile veliko okusnih, večinoma sladkih jedi, iz drnulj.Petra Mezinec