Divaški obrtniki bi radi še eno obrtno cono

Kljub trem obrtnim conam v Divači se divaški mali obrtniki, združeni v obrtno zadrugo Skorš, zavzemajo za vzpostavitev še ene obrtne cone, saj so cene zemljišč v sedanjih conah zanje previsoke. Občina, ki tačas pripravlja osnutek občinskega prostorskega načrta, bo za mnenje najprej povprašala pristojne naravovarstvene ustanove.

Obrtniki predlagajo novo cono ob sedanji coni Risnik zahodno od avtoceste. Foto: Jana Otrin, Geološki Zavod Slove
Obrtniki predlagajo novo cono ob sedanji coni Risnik zahodno od avtoceste. Foto: Jana Otrin, Geološki Zavod Slove

DIVAČA> Vendar so v Parku Škocjanske jame že odločeni, da nove cone ne bodo podprli.

“Cono potrebujemo mali divaški obrtniki, da bi dejavnost iz hiš in z vrtov prenesli na skupno lokacijo. Radi bi se pa tudi širili,” pravi avtoklepar in avtoličar iz Škofelj Franko Matevljič. “Obe sicer prazni coni sta za nas nedosegljivi, saj sta predragi. Sam bi rad šel v Risnik, a je cena kvadratnega metra previsoka. Zato smo ustanovili Skorš. Iskali smo tudi druge rešitve, a je predlagano zemljišče najbolj primerno, na 28.000 kvadratnih metrih bi lahko delalo 15 obrtnikov, brez težke industrije,” poudarja Matevljič. Podobno meni tudi obrtnik iz Divače Klavdij Skuk, ki pričakuje tudi podporo občine.

Priprava osnutka občinskega prostorskega načrta, ki bi že nekajkrat moral romati v potrditev na občinski svet, je med divaškimi obrtniki in občino sprožila polemike, ali je smiselno vzpostaviti in v načrt vnesti še eno obrtno cono. Divaški obrtniki si jo namreč želijo, saj se, kot so zapisali, zavedajo, “da bomo kot posamezniki težko reševali osnovni pogoj za normalno delo in razvoj”. Zato se zavzemajo za vzpostavitev mikro obrtne cone. Z namenom nakupa zemljišča za gradnjo delavnic ali poslovnih prostorov pa so se pobudniki projekta organizirali in registrirali Obrtno zadrugo Skorš, ki tačas šteje 15 obrtnikov.

Novo obrtno cono v Divači naj bi vzpostavili na 28.000 kvadratnih metrih ob obrtni coni Risnik, zahodno od avtoceste. Tam pa bi, kot so zapisali, “z lastnini sredstvi ter s sredstvi državnih in EU skladov zgradili obrtno cono s čim nižjimi stroški”.

Težava naj bi bili prav visoki stroški v sedanjih obrtnih conah v Divači, ki si jih, kot pravijo, obrtniki ne morejo privoščiti.

TINA M. VALENČIČ

Kaj o tem menijo občina in v Škocjanskih jamah, preberite v sredini tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano