Delo v zameno za bivanje

V Pliskovici poteka mednarodni delovni tabor Pliska. Pet prostovoljcev iz tujine na njem ureja vas in pomaga starejšim vaščanom, v prostem času pa utrjujejo nove kulturne vezi med narodi.

Udeleženci tabora so z domačini včeraj družno očistili tudi okolico  kala na Pliskini poti. Foto: Bogdan Macarol
Udeleženci tabora so z domačini včeraj družno očistili tudi okolico kala na Pliskini poti. Foto: Bogdan Macarol

PLISKOVICA> Enotedenski tabor sta pripravila Mladinski hotel Pliskovica in Razvojno društvo Pliska pod okriljem Voluntariata - zavoda za mednarodno prostovoljno delo, ki je del mednarodne mirovniške organizacije Service Civil International (SCI).

Skupina petih prostovoljcev iz Finske, Slovaške, Srbije in Španije (Egipčan je tik pred zdajci odpovedal prihod) urejajo našo učno pot Pliska, javne površine v vasi ter pomagajo starejšim vaščanom, mi pa jim v zameno nudimo brezplačno bivanje v našem hotelu ter kosila, ki jih vsak dan pripravi ena izmed vaških gospodinj,” je povedala Laura Lozej iz mladinskega hotela.

Da bi spodbudili medgeneracijsko in medkulturno druženje in spoznavanje ljudi in prostora, pa smo za udeležence pripravili tudi številne prostočasne aktivnosti, od spoznavnega večera, delavnic pletenja košev in kamnoseštva, do turnirja z domačini v balinanju in briškoli, kopanja v Sesljanu, ogleda Škocjanskih jam, Štanjela in Trsta ter fotoshooting kraškega okolja,” je dodala Marija Turk iz društva Pliska.

Čeprav tabor še poteka, so prvi vtisi mladih udeležencev več kot pozitivni. “Sem psihologinja in sem prvič v Sloveniji. Čeprav prej o njej nisem vedela skoraj nič, sedaj vidim, da ste razvita in gostoljubna družba,” je opisala izkušnje prvih dni Anne Vainio iz Tampereja na Finskem. V pohvalah organizatorjem se ji je pridružil tudi računalniški inženir Jose Carlos Castellanos iz Madrida, ki je bil lani na podobnem delovnem taboru v Nemčiji, kjer so urejali koncentracijsko taborišče, letošnje delovno-počitniško okolje Krasa pa ga s tukajšnjimi mediteranskimi potezami arhitekture in značaja domačinov ter kulture zelo spominja na njegove kraje, ki pa so manj zeleni in bolj pokrajinsko ravni. BM


Najbolj brano