Civilna iniciativa o vadišču: Gremo v Bruselj!

Kljub spravljivim tonom in popravkom državnega prostorskega načrta za vojaško vadišče, Civilna iniciativa napoveduje, da bo vadišče predala Bruslju.

 Foto: Stana Zavadlav
Foto: Stana Zavadlav

POSTOJNA, PIVKA> Čeprav je ministrica za obrambo Ljubica Jelušič župane občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in ostalih občin, na katere sega območje vojaškega vadišča Postojna, ustno obvestila o spremembah DPN, ki naj bi bile sicer bolj pisane na kožo občanom, pa je pri tem pozabila na civilno iniciativo. Slednja odgovorov obrambnega ministrstva na pripombe, ki jih je posredovala v obliki peticije, do danes še ni dobila. Zato predstavniki iniciative pravijo, da najbolj svežega dogajanja glede predvidenih sprememb ne morejo komentirati: “Najprej je potrebno počakati, kdaj bodo obravnavali naše sugestije in ali bodo sploh upoštevali vse naše želje.”

Četudi se torej po novi obliki v DPN ukinja streljanje z Bača na Poček, varnostna cona za pivška jezera, cesta Koritnice-Mašun ostaja odprta, prav tako ne bo strelišča na Vlačnem, pa še vedno ostaja glavna zahteva po postopnem zapiranju Počka. “Mi druge pogajalske možnosti sploh nimamo, saj je peticijo podpisalo 17.000 ljudi,” je včeraj za PN dejal Valentin Schein, predstavnik civilne iniciative. Ta namerava v kratkem o postopku priprave DPN oziroma o tem, kaj vojska pripravlja na območju Nature 2000 in vodozbirnem območju, obvestiti Bruselj.

LF


Najbolj brano