Civilna iniciativa Naša dolina za ukinitev vadišč Poček in Bač

Konec tedna je v Pivki nastala nova civilna iniciativa. Predstavniki vaških in krajevnih skupnosti ter društev gredo v akcijo za ukinitev vojaških aktivnosti na Počku in Baču ter za zaprtje vadišča. Začeli bodo s peticijo in zbiranjem podpisov.

Med vajami na poligonu Poček (na fotografiji je vstop na vadišče pri Prestranku) že sedaj nastaja škoda na stanovanjskih in drugih objektih, pričakovati pa je, da se bo ta v novih razmerah le še povečevala, pravijo v civilni iniciativi Naša dolina Foto: Stana Zavadlav
Med vajami na poligonu Poček (na fotografiji je vstop na vadišče pri Prestranku) že sedaj nastaja škoda na stanovanjskih in drugih objektih, pričakovati pa je, da se bo ta v novih razmerah le še povečevala, pravijo v civilni iniciativi Naša dolina Foto: Stana Zavadlav

PIVKA > Konec tedna so se v pivški Hiši kulture zbrali predstavniki vaških in krajevnih skupnosti ter društev iz občin Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna, ki so se združili v civilno iniciativo Naša dolina. Njihov cilj je ukinitev vseh vojaških aktivnosti na vadiščih Poček in Bač ter njuno zaprtje.

Na ustanovni seji so zbrali 27 podpisov predstavnikov vasi, KS in društev, za katerimi je veliko število vaščanov, krajanov, čebelarjev, lovcev in drugih.

Razlog za nastanek civilne iniciative so javna razgrnitev in obravnave državnega prostorskega načrta za osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, ki sta jih obrambno in okoljsko ministrstvo pripravila ta mesec in ki so med krajani povzročile veliko ogorčenje. Njihovo sporočilo je bilo jasno in glasno: “Vadišča nočemo!” pravijo v civilni iniciativi.

STANA ZAVADLAV

O tem podrobneje pišemo v torkovi tiskani izdaji primorskih novic.


Najbolj brano