Bogatejši za zapuščino še enega zanimivega “soseda”

Park vojaške zgodovine se je pred dnevi razveselil nove pomembne muzejske donacije. Pavel Bernik je parku izročil zapuščino svojega strica Milovana Bernika, rojenega leta 1910 v Hrastju, ki je bil častnik in pilot hidroletala jugoslovanske kraljeve mornarice.Direktorju Janku Boštjančiču je  zapuščino  Milovana Bernika izročil nečak Pavel Bernik (desno).

 Foto: arhiv Parka vojaške zgodovine
Direktorju Janku Boštjančiču je zapuščino Milovana Bernika izročil nečak Pavel Bernik (desno).  Foto: arhiv Parka vojaške zgodovine

PIVKA > Pavel Bernik je zapuščino parku izročil v imenu družine svojega strica Milovana Bernika (njegovega zeta Andreja Mlinarja in vnukinje Maje Mlinar).

“Življenjska zgodba Milana Bernika je prava ilustracija krutega dvajsetega stoletja, saj je okusil tako italijanska kot nemška in nazadnje še jugoslovanska taborišča oziroma zapore,” so zapisali v parku ob prejemu vojaških uniform in drugih predmetov iz zapuščine Milana Bernika.

Zanje ima donacija še dodatno vrednost, saj je bil Bernik rojen v Hrastju pri Št. Petru na Krasu (današnji Pivki), v neposredni bližini stare pivške vojašnice, kjer danes domuje muzej. V parku napovedujejo, da bodo v prihodnje njegovo življenjsko zgodbo predstavili ob boku izjemne življenjske zgodbe Franca Želeta, rojenega leta 1896 (prav tako iz Hrastja), ki ima v parku že stalno razstavo z naslovom Zgodba našega soseda.

Pavel Bernik je parku sicer že pred časom izročil v hrambo več predmetov ter jih s tem rešil pred pozabo in uničenjem.


Najbolj brano