27 kilometrov novih kolesarskih poti med Sežano in Komnom

Občini Sežana in Komen bo ob koncu letošnjega leta povezovalo 27 kilometrov novih kolesarskih poti od Sežane do Komna. 3,8 milijona evrov vredna gradnja regijske kolesarske povezave, ki jo bo izvajala Komunala Sežana, je del projekta Geomob, s katerim bodo izboljšali trajnostno mobilnost občanov, obenem pa naredili prvi korak k dolgoročnemu in čezmejnemu povezovanju Krasa.

Župana občin Sežana in Komen, Andrej Sila (v sredini) in Erik 
Modic (levo) sta z direktorjem Komunale Sežana Andrejem Prunkom podpisala 3,8 milijona evrov vredno pogodbo za izgradnjo 
kolesarske povezave med Sežano in Komnom. Foto: Arhiv Občine Sežana
Župana občin Sežana in Komen, Andrej Sila (v sredini) in Erik Modic (levo) sta z direktorjem Komunale Sežana Andrejem Prunkom podpisala 3,8 milijona evrov vredno pogodbo za izgradnjo kolesarske povezave med Sežano in Komnom. Foto: Arhiv Občine Sežana

SEŽANA, KOMEN > Župana občin Sežana in Komen, Andrej Sila in Erik Modic, ter Andrej Prunk, direktor Komunale Sežana, ki bo dela izvajala, so 3,8 milijona evrov težko pogodbo za gradnjo regijske kolesarske povezave na Krasu podpisali tik pred iztekom minulega leta.

Kot je poudaril Sila, “izgradnja kolesarske povezave med občinama Komen in Sežana predstavlja pomembno dodano vrednost k trajnostni mobilnosti in dobrodošlo popestritev razvojnega potenciala obeh občin, predvsem v duhu razvoja turizma na Krasu”. Erik Modic pa je dejal, da je projekt “plod večletnih prizadevanj in predstavlja prvi korak k dolgoročnemu in čezmejnemu povezovanju Krasa na področju kolesarskih in turističnih povezav”. V prihodnje si namreč obetajo še dodatnih, novih projektov.

14,6

kilometra novih kolesarskih poti bodo zgradili na območju občine Sežana

12,6

kilometra poti pa na območju občine Komen

Andrej Prunk je izpostavil, da je za Komunalo Sežana, ki bo dela izvajala v sodelovanju s podjetjema Kostak in Hartis, to velik projekt, za njegovo izvedbo pa imajo na voljo malo časa, zato bodo morali pohiteti. “Se pa zelo veselimo te velike pridobitve za celoten Kras,” je še dodal.

Trasa med Sežano in Komnom bo dolga 20 kilometrov

V okviru projekta bodo do konca leta zgradili 27 kilometrov kolesarskih poti, od tega 14,6 kilometrov na območju občine Sežana in 12,6 kilometrov na območju občine Komen. Poleg 20 kilometrov dolge glavne trase med Sežano in Komnom bodo uredili še tri povezovalne krake v občini Komen.

Dobrih 17 kilometrov poti bo imelo protiprašno zaščito, 2,5 kilometra pa asfaltno prevleko, medtem ko bo na sedmih kilometrih trasa potekala po obstoječih cestah. V sklopu del bodo uredili tudi signalizacijo, počivališča in kolesarnico na parkirišču pri pokopališču v Sežani.

Trasa bo iz Sežane vodila proti Dutovljam vse do vasi Kosovelje na robu sežanske občine, od koder se bo po komenski strani skozi Coljavo nadaljevala vse do Komna. Foto: Petra Mezinec

Osnovno izhodišče regionalne trase bo v Sežani pri parkirišču ob pokopališču. Trasa bo potekala pod hribom Tabor, po nadvozu nad avtocesto, se nadaljevala po javni poti Smetišče – Sežana do priključka na lokalno cesto Sežana – Dol pri Vogljah nasproti Centra za ravnanje z odpadki Sežana. Po približno kilometru bo pot zavila na gozdno cesto in se nato priključila na regionalno cesto Dutovlje – Repentabor. Po slabem kilometru bo zavila na pot Marije Terezije do regionalne ceste Krajna vas – Dutovlje, nato pa se bo nadaljevala skozi Krajno vas do vasi Kosovelje, kjer bo z območja občine Sežana prešla na območje občine Komen.

Iz Komna še trije povezovalni kraki

Od tam bo trasa potekala po gozdni cesti skozi naselje Coljava, nato pa po javni poti proti Komnu, kjer se bo glavna trasa tudi zaključila. Iz Komna bodo vodili trije povezovalni kraki, ki bodo povezali Volčji Grad, Kobjeglavo in Tomačevico.

Vrednost celotnega projekta Geomob, ki je skupen regijski projekt občin Sežana in Komen, znaša 4,6 milijona evrov, pri čemer bo Občina Sežana prejela 1,9 milijona evropskih in državnih sredstev, Občina Komen pa 1,8 milijona. Čeprav je projekt namenjen predvsem trajnostni mobilnosti občanov, pa bodo nove kolesarske poti uporabljali tudi številni obiskovalci in turisti, še poudarjajo na sežanski in komenski občini.


Najbolj brano