Vitovska in morje v Devinu v iskanju trajnostnih rešitev

Pri sosedih
, posodobljeno:

Devinski grad je v petek in soboto ponovno gostil prireditev Vitovska in morje (na fotografiji), ki uspešno združuje predstavitev pridelovalcev vin iz vitovske grganje, ponudnike krajevnih dobrot in gostilničarje ter privablja veliko število obiskovalcev od blizu in daleč.

Vitovska in morje v Devinu v iskanju trajnostnih rešitev
Vilia Luna

DEVIN > Prireditelj je Društvo vinogradnikov s Krasa, ki vselej poskrbi tudi za odmeven posvet: tokratni je postavil v ospredje trajnostni razvoj in sodelovanje za prihodnost vinskega turizma na Krasu. Sodelujoči so na osnovi someljejskih, novinarskih, vinogradniških in gostilniških izkušenj poskušali poiskati kvadraturo kroga med željo po (še) večji prepoznavnosti Krasa, ohranjanjem butičnosti in predvsem pripravljenostjo mladih, da ostanejo v dejavnostih, za katere se zdi, da pripadajo nekemu drugemu času. Na to je opozoril gostilničar Avguštin Devetak, ki ga je zaskrbelo dejstvo, da so na Krasu v kratkem času zaprli kar tri gostinske lokale. Več o posvetu, ki ga je povezoval publicist in avtor knjig o vitovski Stefano Cosma, v petkovi številki Primorskih novic. Takrat tudi nekaj več o samih vinih, ki jih je predstavilo 26 vinarjev oziroma kleti z obeh strani meje, pet je bilo gostujočih kleti s poudarjeno usmeritvijo v ekološko kmetovanje, 32 pa ponudnikov drobnih prigrizkov.