V Tržaškem zalivu zasidrana največja letalonosilka na svetu (FOTO)

V nedeljo zgodaj zjutraj je v Tržaški zaliv priplula letalonosilka vojne mornarice ZDA na jedrski pogon Gerald R. Ford. Pred Trstom bo zasidrana predvidoma do četrtka, do takrat pa bo njenih približno 4200 mornarjev v več izmenah obiskalo Trst in okolico.

V soboto zgodaj zjutraj je v Tržaški zaliv priplula letalonosilka 
vojne mornarice ZDA na jedrski pogon Gerald R. Ford.  Foto: Jan Rustja
V soboto zgodaj zjutraj je v Tržaški zaliv priplula letalonosilka vojne mornarice ZDA na jedrski pogon Gerald R. Ford.  Foto: Jan Rustja

TRST > Letalonosilka Gerard R. Ford je dolga 337 metrov, visoka 76 metrov in na zgornji palubi široka 78 metrov. Ima 25 palub in lahko istočasno sprejme do 90 letal in helikopterjev ter več kot 4500 članov posadke. Izpodriva 100.000 ton in doseže hitrost 30 vozlov.

Letalonosilko so začeli graditi avgusta leta 2005, ameriški mornarici so jo predali leta 2017. Prvo nalogo je imela oktobra lani, maja letos pa je priplula pred obalo Norveške na vaje zveze Nato. Konec junija je zaplula v Sredozemsko morje, kmalu zatem pa je vplula v Split. Njen obisk Tržaškega zaliva in njen plovba po Mediteranu pa sploh nista vezana na trenutno stanje v Evropi. Kot je povedal kontraadmiral Erik Eslich, načrtujejo ZDA in zavezniki tovrstne obiske več mesecev vnaprej, ne pa kot odziv na aktualno dogajanje. Njihov namen pa je dokazati zvestobo ZDA zavezništvu Nato in evropskim zaveznikom.

Ker ladjo poganjata dva jedrska reaktorja, naj bi agencija za okolje Arpa in luška kapitanija v Trstu po neuradnih informacijah Primorskega dnevnika zahtevali, naj za varnost voda v času njenega obiska skrbi več kot 40 ljudi. Proti gostovanju letalonosilke so potekali tudi protesti mirovnikov in okoljevarstvenikov.

Tržaški župan Roberto Dipiazza izpostavlja gospodarske koristi ob obisku letalonosilke s številčno posadko predvsem za gostince, trgovce in hotelirje. Tudi predsednik Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga po pisanju spletnega portala Trieste prima poudarja, da gre za odlično priložnost za lokalna podjetja.


Najbolj brano