V Italiji stavka zaradi nestrinjanja s proračunom

V Italiji danes stavkajo zaposleni v javnem sektorju in prometu. Italijansko vlado obtožujejo, da izkorišča državni proračun za nabiranje glasov pred volitvami v Evropski parlament na račun delavcev in upokojencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski minister za promet Matteo Salvini Foto: Twitter
Italijanski minister za promet Matteo Salvini Foto: Twitter

RIM > Stavko sta sklicala sindikata CGIL in UIL, ki opozarjata, da proračun z zniževanjem davkov bistveno premalo financira ključne sektorje, kot so zdravstvo, izobraževanje in industrija.

Učitelje, zdravstvene delavce, taksiste in poštne uslužbence sta sindikata pozvala k osemurni stavki, nekateri v zasebnem sektorju, od jeklarjev do lastnikov trgovin, pa bi se lahko pridružili stavki, navaja AFP.

"Meloni, ljudje so lačni," je pisalo na transparentu, ki so ga razgrnili protestniki, zbrani na trgu Piazza del Popolo v Rimu, medtem ko se je na tisoče protestnikov zbralo tudi na ulicah Genove in Milana.

Podpredsednik vlade Matteo Salvini, ki je obenem minister za promet, je uvedel omejitve stavke, da bi zmanjšal morebitne motnje. V potezi, ki jo je označil za zdravorazumsko, je omejil trajanje stavke za zaposlene v prometu in gasilce na štiri ure, medtem ko so zaposleni v zračnem prometu izključeni iz stavke.

Generalni sekretar sindikata CGIL Maurizio Landini je Salvinijevo potezo označil za "napad na pravico do stavke".

Sindikati so si prizadevali, da bi bila sindikalna akcija označena za splošno stavko, kar bi jim omogočilo, da bi trajala 24 ur. Toda nadzorni organ, ki razsoja o stavkah v Italiji, je ocenil, da stavka za takšno opredelitev ne i


Najbolj brano