V hrvaški Istri opazili več primerkov izjemno strupene ribe

Pri otoku Ceja v Medulinskem zalivu so v ponedeljek opazili sedem srebrnoprogastih napihovalk, so danes sporočili iz puljskega akvarija. Eno od teh izjemno strupenih rib je ujel in fotografiral slovenski ribič.

Medulin Foto: Unsplash.com
Medulin Foto: Unsplash.com

MEDULIN > Slovenski ribič Anton Vidovič je ribo ujel na globini 19 metrov. Prevzel jo je Neven Iveša z Univerze Jurja Dobrile v Pulju, so še sporočili iz Aquariuma Pula na družbenem omrežju facebook.

Srebrnoprogasta napihovalka (Lagocephalus sceleratus) vsebuje izredno močan strup tetrodotoksin, ki ob zaužitju lahko povzroči hude zdravstvene težave in smrt. Največ ga je v spolnih žlezah in jetrih, prisoten pa je tudi na koži.

Za ljudi je tetrodotoksin smrtonosen, usoden pa naj bi bil ob zaužitju že en- do dvomiligramski odmerek. Znanega protistrupa zanj ni.

Srebrnoprogasta napihovalka je invazivna vrsta ribe, ki živi v tropskih predelih Indijskega in Tihega oceana. V Sredozemsko morje je prišla iz Rdečega morja skozi Sueški prekop in je zdaj že več let navzoča v Jadranu. Zaradi plenjenja in pomanjkanja naravnih sovražnikov negativno vpliva na biotsko raznovrstnost in ogroža ribištvo, saj poškodujejo ribiške mreže, trga vabe in trnke.


Najbolj brano