Tržaški vodja CasaPound obsojen zaradi žaljivih plakatov na Opčinah in v Boljuncu

Primer izobešanja žaljivih plakatov na Prosvetnem domu na Opčinah in gledališču Franceta Prešerna v Boljuncu pred dvema letoma, za katerim je stalo italijansko neofašistično gibanje CasaPound, je doživel sodni epilog. Tržaški vodja gibanja Francesco Clun je bil na sodišču v Trstu obsojen na denarno kazen, poroča Primorski dnevnik.

Takšni sporni plakati so se pojavili na stenah v Opčinah in 
Boljuncu. Foto: Arhiv Primorskega dnevnika
Takšni sporni plakati so se pojavili na stenah v Opčinah in Boljuncu. Foto: Arhiv Primorskega dnevnika

TRST, OPČINE, BOLJUNC > Gibanje CasaPound je 10. februarja 2020, ob dnevu spomina na žrtve fojb, v deželi Furlaniji-Julijski krajini kot tudi drugod po Italiji izobesilo plakate z napisom: "Titovi partizani, zločinci in morilci". Plakate so med drugim nalepili na pročelji Prosvetnega doma na Opčinah in občinskega gledališča Franceta Prešerna v Boljuncu.

Tržaško sodišče je prejšnji teden Cluna, tržaškega vodjo CasaPound, spoznalo za krivega mazanja tuje lastnine. Clun bo moral slovenskima kulturnima društvoma France Prešeren iz Boljunca in Tabor z Opčin poleg denarne kazni in sodnih stroškov plačati tudi odškodnino, je v soboto na spletni strani poročal Primorski dnevnik. Kot ob tem navaja tržaški časnik, gre za redek primer obsodbe v primeru tovrstne mazaške akcije, kakršnih je bilo v Trstu že veliko.

Denarna kazen, ki jo bo moral plačati Clun, znaša tisoč evrov, poleg tega pa bo moral obema društvoma plačati še po dva tisoč evrov odškodnine in poravnati sodne stroške, skupno torej več kot pet tisoč evrov.

Zaradi žaljivih plakatov v Opčinah in v Boljuncu se je Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) takrat pridružila prizadetima društvoma zamejskih Slovencev ter vložila tožbo. Sojenje v primeru se je začelo 2. marca letos.

Pri SKGZ so obsodbo Cluna danes pozdravili. Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila je izrazila prepričanje, da je "ta razsodba vsem nam v spodbudo, da moramo še dalje odklanjati vsako vrsto nasilja in se s pravnimi sredstvi zoperstavljati sovraštvu ter imeti ničelno toleranco do vsake oblike nestrpnosti".

Odvetnik Marko Jarc, ki zastopa SKGZ in društvi v zadevi, pa je sporočil, da bo obrazložitev sodbe sodnik predložil v roku 45 dni. Od tega roka bodo začeli teči roki za pritožbo, ki jo je odvetnik obsojenca že napovedal. Kot je ob tem sporočil Jarc, bo odškodnino in odvetniške stroške mogoče izterjati, ko bo sodba pravnomočna.

SKGZ se bo v naslednjih tednih odločila, ali naj predlaga prizadetima društvoma, da nadaljujeta s pravnim postopkom, so zapisali v sporočilu zveze.


Najbolj brano