Tržaška obala je po ujmah še vedno pošteno načeta

Velikonočne počitnice so v Barkovlje in Miramar pritegnile množico turistov in Tržačanov. Cesta proti gradu ostaja nedokončana, pešci pa nimajo na razpolago pločnika, zato se morajo izmikati avtom. Avtobusi imajo na voljo novo, a bolj oddaljeno parkirišče.

Marsikje negotov vstop v morje za zdaj ne odvrača prvih kopalcev. Foto: TEDESCHI/FOTODAMJ@N.
Marsikje negotov vstop v morje za zdaj ne odvrača prvih kopalcev. Foto: TEDESCHI/FOTODAMJ@N.

BARKOVLJE, MIRAMAR > “Niti poleti tu ni takšne gneče,” je bilo slišati v soboto dopoldne med obiskom nabrežja pri križišču proti Miramarskemu gradu. Velikonočni prazniki so v Trst privabili veliko obiskovalcev, kar je bilo pri Miramaru še kako občutiti. Ena izmed glavnih tržaških znamenitosti redno pritegne veliko turistov, dela na promenadi po jesenskih neurjih pa so razmere precej zapletle.

Naš ogled stanja se je začel pri zadnjem kiosku barkovljanskega nabrežja v smeri Miramara. Tam po novem lahko parkirajo le avtobusi, prej so bila parkirna mesta namenjena mopedom in predvsem avtomobilom. Turistični avtobusi so namreč do lanskih neurij imeli na razpolago parkirišče pri vhodu v Miramarski park. Od gradu je to parkirišče oddaljeno približno 600 metrov hoje. Razburkano morje pa je močno zdelalo temelje ceste, ki se vije proti Miramaru. Ta se odcepi od Obalne ceste pri križišču, med Tržačani poznanem preprosto z vzdevkom Bivio. Nedaleč od tukajšnjega hotela Miramare, cesto že mesece “krasijo” betonsko-železne pregrade, ki zasedajo dobro polovico cestišča.

Avtobusi zaradi zožene ceste ne morejo zapeljati do nekdanjega parkirišča, zasilna rešitev so zato parkirna mesta ob barkovljansko-miramarski promenadi. Ta pa so od gradu oddaljena skoraj poldrugi kilometer, kar povzroča težave zlasti starejšim in gibalno oviranim turistom. Obenem ni posebej poskrbljeno za pešce, ki morajo hoditi po cesti in se izogibati avtomobilom. Slednji se ob podobni gneči redno ustavijo v koloni, saj je parkirnih mest v bližini gradu malo, pregrade in pešci pa ovirajo promet.

Morje že vabi

Pri cementni platformi pod hotelom Miramare se je skupina turistov in Tržačanov v soboto že kopala, drugi so se kljub muhastemu vremenu sončili. Ne nazadnje se sezona hitrega kopanja v Trstu začne 1. januarja in sklene 31. decembra. Mnogo stopničk za dostop do morja je še ograjenih, pri platformi pod hotelom pa ni traku, ki bi onemogočal njihovo uporabo. Stopničke pri Biviu so sicer med najbolj poškodovanimi, saj so valovi odnesli del ograje. Pri večini tušev tla niso urejena. Marsikateri odsek promenade med Barkovljami in Miramarom je obdan z rdeče-belim trakom, ker so zamudna dela za vnovično postavitev granitnih tlakovcev še v teku.

Kaj pa alternativna mobilnost?

Uporabnikov alternativne mobilnosti je bilo malo, čeprav potencial za okolju, ljudem in prometu prijaznejši obisk Miramara vsekakor obstaja. Po sprejetju deželnega proračuna decembra lani je bilo z več strani slišati konkretne namere, da bi že letos vzpostavili pomorsko povezavo med Trstom in Biviem. Dežela je projektu namenila dober milijon evrov, župan Roberto Dipiazza in odbornik Michele Babuder sta se zamisli veselila. Od takrat ni bilo novosti. Predvsem pa ni jasno, kje bi se izkrcali potniki, saj pri Biviu sploh ni pomola. Druga zamisel zajema koriščenje potenciala miramarske železniške postaje. Slednjo je sklad Fondazione FS vključil v projekt prenove železniškega muzeja pri Svetem Andreju, ki omenja “ovrednotenje miramarske postaje, ki omogoča neposreden dostop do slavnega gradu”. Tam se trenutno ustavlja malo vlakov, pot do Miramara pa je, večinoma speljana po grajskem parku, enako dolga kot tista z novega avtobusnega parkirišča. A tudi glede tega podrobnosti niso znane.

Turistična sezona se je začela.

Pred nedavnim je v Trst priplula prva letošnja potniška ladja. Velikonočni naval pa je bil za Miramar neke vrste generalka pred poletjem. Spričo mnogih še nedokončanih popravil se poletni dnevi kažejo dodatno zapleteni. Avtobusi bodo do nadaljnjega odvzemali parkirna mesta Tržačanom, ki so, sodeč po institucionalnih anketah o obali, nezadovoljni s tamkajšnjo prometno ureditvijo. Polovica kopališč Topolini ne bo na razpolago, časovnice za marsikatero drugo popravilo ostajajo nedorečene. Morje pa je po jesenski ujmi še nekajkrat podivjalo. Podnebne spremembe bodo gotovo zahtevale več premišljenih rešitev Tržačanov.

Jadran Vecchiet, Primorski dnevnik


Najbolj brano