Smrt otroka v eksploziji blizu Zadra povzročila mina z vojaškega poligona

Smrt otroka iz Češke, ki je v sredo umrl v eksploziji blizu Zadra, je povzročila eksplozivna naprava z vojaškega poligona, je danes po preiskavi sporočila hrvaška policija. Čeh je s sinom kljub opozorilnim tablam vstopil na prepovedano območje in mu dovolil, da s sabo vzame napravo, ki jo je nato razneslo. 46-letnika so po pridržanju izpustili.

Smrt otroka iz Češke, ki je v sredo umrl v eksploziji blizu Zadra, je 
povzročila eksplozivna naprava z vojaškega poligona, je danes po 
preiskavi sporočila hrvaška policija. Foto: PU Istarska
Smrt otroka iz Češke, ki je v sredo umrl v eksploziji blizu Zadra, je povzročila eksplozivna naprava z vojaškega poligona, je danes po preiskavi sporočila hrvaška policija. Foto: PU Istarska

ZADAR > Zadrska policija je danes zaključila kriminalistično preiskavo in kazensko ovadila 46-letnega državljana Češke zaradi eksplozije, v kateri je v sredo zvečer umrl devetletni deček - šlo naj bi za njegovega sina, poroča hrvaški portal Index. V eksploziji sta bili huje ranjeni še dve ženski in en moški, prav tako češki državljani.

Z otrokom je vstopil na prepovedano območje

Policijska preiskava je pokazala, da je 46-letnik v sredo popoldan po prihodu "na širše območje Knina" z družino in prijatelji vstopil na območje vojaškega poligona, čeprav so bile na vhodu postavljene table z opozorili tako v hrvaškem kot v angleškem jeziku.

Z otrokom je vstopil na prepovedano območje in mu dovolil, da s seboj vzame eksplozivno napravo, ki jo je nato pospravil v avtomobil. Kasneje se je skupina čeških državljanov zaradi okvare na avtomobilu ustavila ob cesti, otrok pa je iz avtomobila vzel eksplozivno napravo, ki se je aktivirala, nato pa jo je razneslo.

Devetletnik je v eksploziji umrl, dve ženski sta bili težje poškodovani, še en moški pa lažje, so po opravljeni preiskavi sporočili iz zadrske policijske uprave. Ženski sta še vedno na zdravljenju v bolnišnici v Zadru, 39-letnega moškega pa so odpustili v domačo oskrbo.

Osumljenca so po pridržanju izpustili

V zvezi z incidentom so v četrtek izvedli kriminalistično preiskavo. 46-letnik, ki je eksplozivno napravo pospravil v avtomobil, je osumljen kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti, življenja in premoženja. Po preiskavi je policija proti njemu podala kazensko ovadbo.

Policisti so preiskali tudi vojaški poligon, ves dokazni material pa so predali centru za forenzične preiskave v Zagrebu, je še sporočila policija.

Osumljenca so po pridržanju izpustili, kot je kasneje pojasnilo tožilstvo v Zadru, pa bodo celoten postopek predali češkim pravosodnim organom, poroča hrvaški portal televizije N1.


Najbolj brano