S 150 kilogrami dinamita razstrelili ostanke železarne

Ta teden so padli še trije od šestih zadnjih ostankov škedenjske železarne in z njo tudi sledi več kot 120-letne industrijske zgodovine.

Porušili so še zadnje tri Cowperjeve toplotne izmenjevalnike 
nekdanje železarne.  Foto: FOTODAMJ@N
Porušili so še zadnje tri Cowperjeve toplotne izmenjevalnike nekdanje železarne.  Foto: FOTODAMJ@N

ŠKEDENJ > 150 kilogramov dinamita je bilo potrebnih za razstrelitev treh betonskih podstavkov, na katerih so stali stolpi oziroma tako imenovani kavperji, ki so desetletja omogočali segrevanje zraka pri plavžu s toploto dimnih plinov. Del železarske infrastrukture je s pritiskom na gumb razstrelil pristojni za okolje v deželni vladi Fabio Scoccimarro.

V primerjavi s prvim rušenjem, do katerega je ob mogočnem ognjemetu, ki je vzdignil več prahu kot porušeni objekti, prišlo sredi septembra lani, je bila tokratna operacija zelo diskretna in brez prisotnosti povabljenih gostov iz sveta politike in gospodarstva.

1896.

leta je Kranjska industrijska družba ustanovila svojo podružnično železarno v Škednju

Septembra so potrebovali kar 300 kilogramov dinamita, ob tisti priložnosti pa so razstrelili štiri objekte iz armiranega betona in 85 metrov visok dimnik. Na gumb za sprožitev eksplozivnega sredstva sta takrat pritisnila predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga in takratni minister za kmetijstvo Stefano Patuanelli.

Padli so še zadnji ostanki železarne, katere zgodovino naj bi v bodoče pripovedovali v dveh manjših stolpih, ki so ju ohranili. Foto: FOTODAMJ@N

Podjetje Icop je sicer računalo, da bo zadnje objekte porušilo že prej, a je med tem časom prišlo do manjših birokratskih zapletov. Zelena luč za še zadnje rušenje je naposled prišla, z njo pa tudi dovoljenje za začetek gradnje osmega pomola, s katerim bo lahko tržaško pristanišče krepilo svojo konkurenčnost.

Muzej v dveh kavperjih

Na območju nekdanje železarne je gradbinec Icop ohranil tri manjše kavperje. Enega nameravajo v kratkem razrezati na več kosov, dva pa ohraniti in pretvoriti v muzej, v katerem bodo vrednotili tudi industrijsko arhitekturno dediščino. Stolpa, ki ju nameravajo ohraniti, sta povezana s pasažo, ki bi jo lahko v prihodnje uporabili v turistične namene.

Kot je dejal predsednik Icopa Vittorio Petrucco, si želi, da bi v teh dveh stolpih pripovedovali zgodovino škedenjske železarne, ki se je začela pisati leta 1896, končala pa se je 9. aprila leta 2020, ko so železarno zapustili še zadnji delavci. Železarno je sicer ustanovila KID (Kranjska industrijska družba), lastnica železarne Jesenice, ki je odprla v Škednju svojo jeseniško izpostavo.


Najbolj brano