Okusi ob meji za ljubitelje mednarodne kulinarike (FOTO, VIDEO)

Muhasto vreme je zaznamovalo prve tri dneve goriške ulične prireditve Okusi ob meji, tako da je bilo manj gostov iz bolj oddaljenih krajev. Včeraj, na zadnji dan velikanske prireditve, ko je bil tudi na Goriškem sončen dan, pa je bila v mestu velika gneča. Z obiskom so še najbolj zadovoljni v Slovenski vasi

 Foto: Petra Vidrih
Foto: Petra Vidrih

GORICA > “Tudi sami smo opazili, da je bilo doslej na letošnjih Okusih nekoliko manj obiskovalcev kot v prejšnjih letih, po drugi strani smo v Slovenski vasi zabeležili kakorkoli manj upada kot ostali, saj imamo številne zveste goste in prijatelje, ki nas obiščejo prav vsako leto, tako da smo z obiskom vsekakor zadovoljni,” je danes povedal Miloš Čotar, predsednik Zveze slovenske katoliške prosvete, ki je skupaj z društvi Sabotin iz Štmavra, Hrast iz Doberdoba in F.B. Sedej iz Števerjana ter Vinoteko Števerjanski griči tudi letos pred Trgovinsko zbornico v Crispijevi ulici postavila Slovensko vas.

Vsak dan glasba v Slovenski vasi

Čotar je zadovoljen tudi z novo postavitvijo stojnic znotraj Slovenske vasi in z možnostjo, da ponovno razpolagajo z odrom za glasbene nastope. V četrtek so zaigrali učenci slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, v petek je za glasbo poskrbel DJ Boškin, v soboto je nastopila skupina The Maff, medtem ko so danes navzoče razvedrili Rujni muzikanti. “Glasba je za nas izredno pomembna, saj gre za eno izmed osrednjih dejavnosti naših društev,” je še poudaril Miloš Čotar in pojasnil, da Slovenska vas “živi” po zaslugi približno 100 prostovoljcev in prostovoljk.

Čezmejna vinska naveza UOU in Terpin

Okuse ob meji na Trgu Sv. Antona spremlja Salon okusov, kjer so danes podelili priznanje za inovacije v kuharskem svetu Davideju Tonettiju, udeležencu resničnostnega šova Masterchef 2024, sicer kuharskemu mojstru iz restavracije Crocevia iz Križa pri Trstu. Župan Rodolfo Ziberna pa je izročil priznanje Okusi ob meji 2024 upokojeni goriški gostinki Adriani Roasio.

“Veliko ljudi je, zlasti mladih,” je povedal vinar Marinko Pintar, ki s kolegi skrbi za nekaj zapuščenih vinogradov na Goriškem, v katerih na karseda sonaraven način pridelujejo vino UOU. S kolegom Francom Terpinom iz Števerjana sta navdušence za naravna vina gostila na vedno živahnem Raštelu.


Najbolj brano