Okusi ob meji: ko se mesto spremeni v veliko jedilnico

Včeraj so se v Gorici začeli že 18. Okusi ob meji, ki jih organizatorji letos promovirajo kot evropski gastronomski epicenter. Ulice in trge v središču mesta so preplavile stojnice s ponudbo najrazličnejših jedi z vseh koncev sveta. V pričakovanju Evropske prestolnice kulture je poseben poudarek na lokalnih in regionalnih kulinaričnih dobrotah.

Obiskovalci bodo lahko obiskali 14 geografskih vasi.  Foto: RobyMarega
Obiskovalci bodo lahko obiskali 14 geografskih vasi.  Foto: RobyMarega

GORICA > Središče Gorice je te dni razdeljeno na 14 geografskih vasi, v katerih je obiskovalcem na voljo 341 stojnic s ponudbo tipičnih jedi in pijač z vsega sveta. Okusiti je mogoče dobrote več kot tridesetih držav, novost 18. izvedbe Okusov ob meji pa je park okusov, ki je zaživel v parku mestne hiše, kjer se vrstijo kuharski šovi in srečanja z vodilnimi regijskimi predstavniki združenja Slow food.

Častno mesto lokalni ponudbi

Najpomembnejši in najbolje obiskan enogastronomski dogodek na območju Triveneta, ki je lani privabil 600.000 obiskovalcev, tudi letos posebno častno mesto namenja lokalni ponudbi. Nekateri izdelki z oznako “jaz sem FJK (Io sono FVG)”, opozarjajo na trajnostno usmerjenost regijskih pridelovalcev in pristnost agroživilskih izdelkov.

341

stojnic s ponudbo tipičnih jedi in pijač z vsega sveta se predstavlja na Okusih ob meji

Med štirinajstimi kulinaričnimi vasmi so afriška, morska, latinskoameriška, vzhodna, italijanska, avstrijska, srednjeevropska, francoska, slovenska in balkanska, zahodnoevropska, pa vas 3P (pica, pašta, kruh), street food vas, vas različnih organizacij, tržnica okusov in kot dodatek že omenjeni park okusov. V afriški vasi je mogoče okušati tradicionalne jedi z Madagaskarja, Senegala, Maroka in Egipta, kot so riz saute, humus, kebab ... Tam se z jedmi iz kengurujevega, bizonovega in kameljega mesa predstavlja tudi Avstralija. V vasi srednje Evrope imajo svoje stojnice Poljska, Češka, Madžarska, Nizozemska in Belgija z belgijskim pomfrijem, nizozemskimi mini palačinkami, poljskimi pivi in madžarskim kurtosom.

Latinskoameriška vas ponuja specialitete Argentine, Mehike, Španije, Ekvadorja, Peruja, Portugalske, Venezuele in ZDA, kot so meso na žaru, burritos, tacos, chili con carne, jalapeno, guacamole, empanadas, paella, feijoada, sangria ... V vasi zahodne Evrope se s fish and chipsom, dimljenimi jedmi, pivi in ginom predstavljajo Velika Britanija, Irska, Danska in Skandinavija. Vzhodna vas nudi v pokušino jedi Izraela, Indije, Tajske in Srednjega vzhoda.

Poskrbljeno tudi za brezplačni prevoz

Slovenija se predstavlja skupaj z grškimi, srbskimi, romunskimi in bosanskimi značilnostmi od pleskavic in čevapčičev do krač in kalamarov. Avstrijska vas vabi z dunajskimi zrezki in klobasicami. Vredno se je ustaviti tudi v francoski in italijanski vasi, ki se predstavlja z raznolikim kulinaričnim bogastvom celotnega “škornja”.

Poleg brezplačnih avtobusov s treh parkirišč na robu mesta do središča in povezave z mini vlakcem z Novo Gorico so v času Okusov organizatorji poskrbeli tudi za dodatne povezave z vlaki iz nekaterih drugih regijskih centrov, kot so Videm, Sacile in Trst. V nedeljo pa bo kot letošnja novost na relaciji Trst - Nova Gorica - Gorica - Trst zapeljal tudi zgodovinski vlak z vagoni iz tridesetih let prejšnjega stoletja.


Najbolj brano