Nace Novak z novo knjigo odkriva širši javnosti neznani Cammino celeste

Novogoričan Nace Novak, novinar Primorskih novic in dolgoletni pohodnik, ki najraje ubira manj znane in čim manj obljudene poti, je širši javnosti odkril novo pohodniško pot od Ogleja do Svetih Višarij. Bralcem jo predstavlja v knjigi Po Nebeški poti.

Nace Novak (levo) v pogovoru z Jurijem Paljkom  Foto: Mitja Marussig
Nace Novak (levo) v pogovoru z Jurijem Paljkom  Foto: Mitja Marussig

GORICA > Novogoričan Nace Novak javnosti ni znan le kot dolgoletni novinar, pač pa tudi kot pohodnik, nenazadnje je diplomiral iz pohodniške reportaže, ki je že leta 2004 v svoji prvi potopisni knjigi številnim odkril takrat v Sloveniji med širšo javnostjo malone neznano romarsko Jakobovo pot ali El camino de Santiago, ki je zdaj že svetovna atrakcija.

Išče neobljudene poti

Zanima ga predvsem ubiranje poti, kamor redko stopi noga turista ali pohodnika, je pojasnil v pogovoru z odgovornim urednikom Novega glasa Juriju Paljku v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici na predstavitvi svoje nove potopisne knjige Po Nebeški poti - peš od Ogleja do Svetih Višarij. “Res je, iščem poti, kjer še ni ljudi. Na obljudene niti ne hodim. Ta počasen način premikanja je neke vrste 'hoditacija', ko se med hojo povežeš z okoljem, imaš čas razmišljati. Gre za iskanje stika z naravo, za pot v neznano, ko vzpostaviš stik, da se razstaviš in ponovno sestaviš,” je povedal, kaj ga vsakič znova žene na pot. Vsako leto, ponavadi jeseni, si vzame vsaj teden dni časa za novo pot.

“Na obljudene poti niti ne hodim. Ta počasen način premikanja je neke vrste 'hoditacija', ko se med hojo povežeš z okoljem, imaš čas razmišljati. Gre za iskanje stika z naravo, za pot v neznano, ko vzpostaviš stik, da se razstaviš in ponovno sestaviš.”

Zadnja etapa slikovite poti pripelje do Svetih Višarij (Foto: Nace Novak)

Modra ribica na mostu čez Nadižo in v Ogleju

Za Nebeško pot je izvedel po naključju, je povedal, ko je na izletu z družino na mostu čez Nadižo opazil stilizirano modro ribico in napis Cammino Celeste. To je sicer bilo naključje, da pa je naslednji dan točno tak znak opazil tudi v Ogleju, je bilo očitno znamenje usode. “To me kliče, sem si rekel. In sem moral iti,” je v smehu pritrdil. Približno 220 kilometrov dolgo pot od Ogleja do Višarij, ki poteka nedaleč od državne meje in je razdeljena na deset etap, je prehodil v desetih dneh. Kot pravi, je zelo lepa: “Lepo je naštudirana. Najprej je speljana po dolini, nato se vzpenja vse više in više do Svetih Višarij. Vsakdo lahko gre, nekateri vso prehodijo v enem kosu, drugi pa večkrat, po etapah,” pove. Pot je prehodil septembra 2019, potopisni članki so nato kot podlistek izhajali v Novem glasu, ki je zdaj izdal knjigo. Toliko časa je trajalo, ker se je vmes zgodila epidemija covida. Pot pa ostaja še danes tudi v Italiji, kaj šele pri nas, v širši javnosti komaj znana, kar je potrdilo tudi občinstvo. S knjigo Po Nebeški poti, v kateri niso le opisi poti, pač pa tudi avtorjeva razmišljanja in ki jo bo Novak 20. oktobra predstavil tudi v Goriški knjižnici Franceta Bevka, bodo zagotovo marsikoga zasrbele pete, da se jo odpravi raziskat.


Najbolj brano