Na Hrvaškem vodna tromba potopila ribiško ladjo

Pri hrvaškem otoku Iž je danes zjutraj vodna tromba, znana tudi kot pijavica, prevrnila ribiško ladjo, ki se je nato potopila. V nesreči ni bil nihče poškodovan, posadka se je s pomožnim čolnom uspela rešiti sama, poročajo hrvaški spletni mediji.

Močna vodna tromba je pred rtom na jugu otoka Iž prevrnila 
plovilo, ki je nato potonilo. Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Močna vodna tromba je pred rtom na jugu otoka Iž prevrnila plovilo, ki je nato potonilo. Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

ZADAR > Ribiška ladja Atlant je izplula iz Kukljice na otoku Ugljanu ter nekaj časa plula in ribarila pred Dugim otokom, ob povratku pa jo je davi zajelo neurje. Močna vodna tromba je pred rtom na jugu otoka Iž prevrnila plovilo, ki je nato potonilo.

Kapitan ribiške ladje, dolge 17,89 metrov, ki pluje pod hrvaško zastavo, je informacijo o tem poslal zadrski kapitaniji danes okoli 9. ure, potem ko je s posadko na pomožnem čolnu pristal v Kukljici, poroča hrvaški spletni portal N1.

Po pričevanju enega od mornarjev na ladji jih je vodna tromba nagnila, tako da so vsi plastični zabojniki za ribe zleteli na eno stran ladje, morje pa je takoj priteklo pod krov. Na srečo je bilo kopno razmeroma blizu, tako da se je posadka uspela rešiti, je dejal.

Ribiška ladja Atlant je ena najstarejših na Jadranu, zgrajena leta 1908 na Reki in je v lastništvu družine Blagdan iz Kukljice, poroča morski.hr. Na mestu, kjer se je ladja potopila, so pristojne službe zaznale manjše onesnaženje morja.


Najbolj brano