Na Hrvaškem ugibanja o številu spolnih zlorab otrok v Cerkvi

Poročilo reške nadškofije o preiskavi obtožb glede spolnih zlorab mladoletnikov je na Hrvaškem sprožilo plaz odzivov, pa tudi ugibanja, koliko podobnih primerov je bilo v drugih hrvaških škofijah in nadškofijah. Splitsko-makarska nadškofija je lani prejela štiri prijave, hvarska škofija pa eno leta 2018.

 Poročilo reške nadškofije o preiskavi obtožb glede spolnih zlorab 
mladoletnikov je na Hrvaškem sprožilo  ugibanja, koliko podobnih 
primerov je bilo v drugih hrvaških škofijah in nadškofijah. 
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Poročilo reške nadškofije o preiskavi obtožb glede spolnih zlorab mladoletnikov je na Hrvaškem sprožilo ugibanja, koliko podobnih primerov je bilo v drugih hrvaških škofijah in nadškofijah. Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

ZAGREB > Poročilo o rezultatih dveinpolletne preiskave devetih primerov obtožb zaradi spolnih zlorab in drugih kaznivih dejanj je v ponedeljek predstavil reški nadškof Mate Uzinić. Pet duhovnikov od devetih, ki so bili del preiskave, je bilo obtoženih spolnih zlorab mladoletnikov. Med njimi je bil tudi duhovnik, ki je med letoma 1987 in 1994 zlorabil 13 fantov, dejanje pa je priznal leta 2018, ko se je sam javil policiji.

Po informacijah hrvaškega časnika Večernji list ponedeljkov nastop Uzinića v cerkvenih krogih ni bil dobro sprejet, ker je javno govoril o tako občutljivi temi brez posvetovanja s kolegi. Nekateri pa so ocenili, da se je Uzinić za objavo poročila odločil, potem ko je o primerih zlorab v reški nadškofiji in njihovem domnevnem prikrivanju prejšnji teden pisal hrvaški tednik Nacional.

Nacional je v članku o spolnih zlorabah v reški nadškofiji omenil tudi možnost podobnih zlorab v zadrski in splitsko-makarski nadškofiji.

Iz slednje so v torek za portal Index pojasnili, da so lani prejeli skupno štiri verodostojne informacije o zlorabah mladoletnikov ali ranljivih oseb. Enemu duhovniku so prepovedali opravljanje duhovniškega poklica, preostale pa še preiskujejo.

V hvarski škofiji pa so pojasnili, da so leta 2018 prejeli prijavo zaradi neprimernega vedenja duhovnika do mladoletne osebe. Duhovnika so takoj suspendirali ter primer prijavili pristojnim organom Cerkve in državnim oblastem. Duhovnik trenutno ne opravlja duhovniškega poklica in nima dostopa do mladoletnikov, civilni postopek pa še poteka.

Druga prijava v hvarski škofiji se je nanašala na primer, ki se je zgodil v 70. letih prejšnjega stoletja, duhovnik, ki mu očitajo spolne zlorabe, pa je že mrtev.

Iz dubrovniške škofije in gospiško-senjske nadškofije so sporočili, da niso prejeli prijav o spolnih zlorabah. Podobne odgovore so posredovali tudi iz nekaterih drugih hrvaških nadškofij in škofij, tudi zadrske. Iz približno desetih škofij in nadškofij pa na vprašanja Indexa niso odgovorili.

Na Hrvaškem je pet nadškofij in 17 škofij.


Najbolj brano