Na Dugem otoku našli več poginulih želv

Na plažo Sakarun na Dugem otoku je danes zjutraj naplavilo 12 poginulih glavatih karet (Caretta Caretta), poroča Glas Istre. Posnetke poginulih morskih želv je na svojem facebook profilu objavil gradbenik Vedran Petešić. V zavodu za varstvo narave domnevajo, da so želve poginile zaradi poginile zaradi močnega vetra in udarjanja ob obalo.

Poginule želve je naplavilo na obalo plaže Sakarun. Foto: Vedran Petešić, Facebook
Poginule želve je naplavilo na obalo plaže Sakarun. Foto: Vedran Petešić, Facebook

DUGI OTOK > “Večina poginulih želv je bila starih, kar sem ocenil glede na njihovo težo 40-50 kilogramov, bilo pa je tudi nekaj manjših, torej mladih,” je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal Petešić.

Direktor javnega zavoda za varstvo narave Zadarske županije Damir Perić je sporočil, da točno število poginulih želv še ni znano, saj so predstavniki zavoda še vedno na terenu.

Perić je pojasnil tudi, da so živali najverjetneje poginile zaradi orkanskega juga, ki te dni piha ob Jadranu. “To se pogosto zgodi zimskih mesecih. Želve prezimijo na morskem dnu, lahko pa jih pobere tudi ribiška mreža. Takrat se napol prebudijo in v takem stanju lahko udarijo ob obalo,” je še povedal Perić.

Najdene živali bodo prenesli v pooblaščeno veterinarsko ambulanto v Zadru, kjer jih bodo pregledali, saj gre za primerke zaščitene vrste. “Točnega vzroka za pogin želv ne moremo podati, dokler ne bo opravljena obdukcija v Centru za ohranitev morskih želv v Puli ali na Veterinarski fakulteti v Zagrebu,” poudarja Perić.

Glavata kareta ima lahko oklep dolžine več kot 110 centimetrov in tehta tudi do 115 kilogramov. Ime so dobile po izrazito veliki glavi z močno čeljustjo. V povprečju živijo do 60 let.


Najbolj brano