Letta želi na jesenskih volitvah nastopiti kot vodilni kandidat leve sredine

Vodja italijanske levosredinske Demokratske stranke (PD) Enrico Letta želi na jesenskih predčasnih parlamentarnih volitvah nastopiti kot vodilni kandidat levosredinske koalicije. Upa, da se bo oblikovala široka skupina strank, ki bo zaustavila vzpon desnice v Italiji, je dejal na današnjem srečanju strankarskega odbora v Rimu.

Vodja italijanske levosredinske Demokratske stranke (PD) Enrico 
Letta želi na jesenskih predčasnih parlamentarnih volitvah nastopiti kot vodilni kandidat levosredinske koalicije.
Vodja italijanske levosredinske Demokratske stranke (PD) Enrico Letta želi na jesenskih predčasnih parlamentarnih volitvah nastopiti kot vodilni kandidat levosredinske koalicije.  

RIM > "Na volitvah bomo zmagali bodisi mi bodisi desnica, neodločenega izida ne bo," je poudaril Letta, ki je prihajajoče parlamentarne volitve označil za najpomembnejše volitve doslej.

Odločno je izključil povezovanje z Gibanjem pet zvezd, s katerim je bila Lettova stranka PD skupaj v vladi od leta 2019, in sicer zaradi vloge, ki jo je stranka odigrala pri koncu vlade Maria Draghija.

Nekateri želijo nadaljevati delo Draghija

V Rimu se je medtem izoblikovala tudi tako imenovana Republikanska fronta sredinskih in levosredinskih strank, ki želijo nadaljevati delo Draghija. V ponedeljek so predstavili svoj manifest, s katerim nameravajo njegov politični program sprejeti kot svoj volilni program za jesenske predčasne parlamentarne volitve.

Manifest sta predstavila nekdanji minister za industrijo Carlo Calenda, vodja sredinske stranke Azione, in nekdanja zunanja ministrica Emma Bonino. Republikanski fronti se želita pridružiti tudi Renato Brunetta in Maria Stella Gelmini, ministra, ki sta zapustila stranko Naprej Italija. Calenda pa je izrazil upanje, da se bo Draghijevemu bloku pridružila tudi Lettova stranka.

Vladna koalicija okoli Draghija je razpadla prejšnjo sredo, potem ko je v senatu sicer dobil zaupnico, ne pa tudi široke podpore. To je postavil kot pogoj za obstanek na položaju premierja. Tri koalicijske stranke - Liga, Naprej Italija in Gibanje pet zvezd - niso glasovale, s tem pa je razpadla koalicija narodne enotnosti. Predčasne parlamentarne volitve so sedaj napovedane za 25. september.

Zmaga se nasmiha skrajno desni stranki Bratje Italije

Sodeč po aktualnih anketah javnega mnenja se zmaga s 23 odstotki glasov nasmiha skrajno desni stranki Bratje Italije, ki jo vodi Giorgia Meloni. Bratje Italije so tudi edina parlamentarna stranka, ki ni bila del dosedanje vladajoče koalicije. Njihovi verjetni koalicijski partnerici Naprej Italija in Liga bi lahko prejeli osem oz. 15 odstotkov glasov. Stranka PD pa je trenutno na drugem mestu.

Melonijeva je minuli konec tedna ocenila, da je pripravljena ne premierski položaj in vodenje prihodnje italijanske vlade. Tisti, ki bo na dobil največ glasov, se bo preselil v vladno palačo, je dejala.

"Pripravljena sem. Tudi Bratje Italije so," je v pogovoru za sobotno izdajo časnika La Stampa zatrdila 45-letna političarka. Zavrnila je bojazni nekaterih, da bi vlada, v kateri bi bili Bratje Italije, predstavljala nevarnost za državo, in zatrdila, da se "ni treba ničesar bati", je njene besede povzel Politico.


Najbolj brano