Italijanska vlada odobrila sveženj pomoči prizadetim regijam v višini dveh milijard evrov

Italijanska vlada premierke Giorgie Meloni je danes odobrila sveženj pomoči v vrednosti več kot dve milijardi evrov za reševanje posledic izrednih razmer v deželah Emilija-Romanja in Marke, ki so ju minuli teden prizadele poplave. Pomoč bo namenjena obnovi kmetij, šol, zdravstvenih ustanov in turistične industrije.

Na  pomoč  poplavljenim  območjem  Emilije-Romanje se je  odpravila  tudi 32-članska  slovenska  ekipa. Foto: Uprava za zaščito in reševanje
Na pomoč poplavljenim območjem Emilije-Romanje se je odpravila tudi 32-članska slovenska ekipa. Foto: Uprava za zaščito in reševanje

RIM > "Naš prvi ukrep predvideva pomoč v višini več kot dveh milijard evrov za območja, ki so jih prizadele poplave. Jasno se zavedamo, da gre za izredne razmere in da bo sledila faza obnove, v kateri še ne moremo določiti celotnega obsega potreb in škode," je Meloni dejala na skupni novinarski konferenci s predsednikom dežele Emilija-Romanja Stefanom Bonaccinijem.

Pojasnila je, da bo pomoč namenjena obnovi kmetij, šol, zdravstvenih ustanov in turistične industrije. Prav tako bo odlok do 31. avgusta odložil rok za plačilo davkov in prispevkov za socialno varnost na prizadetih območjih.

Sveženj bo vključeval tudi enkratno plačilo do 3000 evrov za samozaposlene delavce, ki zaradi izrednih razmer ne morejo opravljati svojega dela. Za to pa bo vlada porabila približno 300 milijonov evrov.

Bonaccini je medtem opozoril, da bodo svežnju morali slediti nadaljnji ukrepi za reševanje posledic izrednih razmer, škodo pa je ocenil na več milijard evrov. "Aktivnih je 300 zemeljskih plazov, porušeni so celotni gozdovi, reke pa ostajajo problematične," je dodal.

Podnebni aktivisti iz skupine Ultima Generazione (Zadnja generacija) so se danes ob vhodu senata v Rimu mazali z blatom iz poplavljenih območij in opozarjali, da so poplave v Italiji posledica podnebnih sprememb. Prav tako so kritizirali predsednika italijanskega senata Ignacia La Russo, ki je nedavno dejal, da bi morali aktivisti pomagati pri čiščenju poplavljenih območij, ne pa protestirati.

"To je bil poskus propagande in obtoževanja tistih, ki zahtevajo resno politiko, da se takšne tragedije ne bi več ponovile," je v izjavi zapisala skupina. Policija je shod aktivistov že razgnala.

V poplavah in zemeljskih plazovih, ki so po neurju minuli teden prizadele pokrajino Emilija-Romanja, je doslej življenje izgubilo 14 ljudi, več deset tisoč ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove. Vremenska in hidrološka napoved za prihodnje dni pa je slaba, saj naj bi se pokrajini obetale nove močne padavine.


Najbolj brano