V Gorico se vračajo Okusi ob meji in hrana s petih celin

V Gorici je vse v pričakovanju tradicionalne, letos že 18. izvedbe kulinaričnega praznika Gusti di frontiera/Okusi ob meji, ki v mesto pripelje več kot pol milijona obiskovalcev. Začela se bo jutri, končala v nedeljo, tudi letos bo z mini vlakcem povezana z Novo Gorico.

Včeraj je prizorišče že začenjalo dobivati podobo, jutri bodo tam že 
stregli svetovne specialitete.  Foto: Mitja Marussig
Včeraj je prizorišče že začenjalo dobivati podobo, jutri bodo tam že stregli svetovne specialitete.  Foto: Mitja Marussig

GORICA > Kar 341 stojnic, ki bodo predstavljale tipične jedi 30 držav iz petih kontinentov, bodo Gorico od jutri do nedelje spremenile v kulinarično središče vsaj tega dela Evrope, če ne širše. Med 15 tako imenovanimi vasmi (afriška, latinskoameriška, morska, italijanska, srednjeevropska ...) bo pred trgovinsko zbornico v Ulici Crispi tudi slovenska vas, sicer združena z Balkanom, kjer bodo dobrote ponujala zamejska društva. S specialitetami bodo vasi tudi sicer zavzele vsak kotiček širšega centra Gorice, kjer so letos kot prizorišče vključili tudi park mestne hiše oziroma županstva. Posebno mesto bodo namenili tipičnim jedem s tega teritorija, v Parku okusov pa bodo med drugim prisotni Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje ter občini Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba.

Okusi ob meji, ki bodo letos potekali že 18. leto, so velik logistični zalogaj, zato se nanje v Gorici v zadnjih dneh pospešeno pripravljajo. Od ponedeljka je nekaj predelov v centru mesta že zaprtih ali vsaj težje dostopnih, saj postavljajo stojnice in šotore. “Okusi ob meji so lani privabili v mesto kar 600.000 obiskovalcev. Prepričan sem, da bo uspešna tudi letošnja izvedba, s katero praznik dosega polnoletnost,” je za Primorski dnevnik povedal odbornik za turizem in gospodarstvo na goriški občini Sergio Emidio Bini. O tem, da bo praznik, s katerim med drugim skušajo kar najbolje unovčiti tudi projekt Evropske prestolnice kulture 2025, uspešen, župan Rodolfo Ziberna ne dvomi. Ga je pa krepko razjezila odločitev poveljnika lokalnih policistov, da tudi na letošnji prireditvi ”iz varnostnih razlogov” ne bo glasbe v živo. Po mestu, ki bo predvsem ob koncu tedna v večernih urah nabito polno, bo sicer razpršenih 350 varnostnikov in redarjev.

600.000

obiskovalcev so lani privabili Okusi ob meji

Med Goricama spet vlakec

V času prireditve bo med centrom Nove Gorice in osrednjimi prizorišči v Gorici spet vozil vlakec Po Erjavčevi se bo do Via del Seminario peljal vsakih 30 minut, in sicer v petek od 18. do 24. ure, v soboto od 11. do 24. ure in v nedeljo od 11. do 22. ure. Tudi z večjih parkirišč okrog Gorice bodo vozili minibusi na prizorišče, za prebivalce Nove Gorice, Solkana in Šempetra pa je priporočljivo, da pridejo peš, s kolesom ali omenjenim vlakcem.


Najbolj brano