Beograjski župan protikorupcijski komisiji ni prijavil vile v Trstu

Nekdanji vaterpolski zvezdnik Aleksandar Šapić, od junija lani pa beograjski župan je leta 2018 za 820.000 evrov kupil vilo pod Ferlugi, srbski protikorupcijski agenciji pa je ni prijavil.

V gozdu ob Novi cesti za Opčine – pod Ferlugi, točno nasproti Ulice 
Baiardi – je skupina večjih in manjših vil, med temi pa je po 
poročanju Primorskega dnevnika tudi vila 44-letnega Aleksandra 
Šapića. Foto: FOTODAMJ@N/Primorski dnevnik
V gozdu ob Novi cesti za Opčine – pod Ferlugi, točno nasproti Ulice Baiardi – je skupina večjih in manjših vil, med temi pa je po poročanju Primorskega dnevnika tudi vila 44-letnega Aleksandra Šapića. Foto: FOTODAMJ@N/Primorski dnevnik

TRST > V gozdu ob Novi cesti za Opčine – pod Ferlugi, točno nasproti Ulice Baiardi – je skupina večjih in manjših vil, med temi pa je po poročanju Primorskega dnevnika tudi vila 44-letnega Aleksandra Šapića, nekdanjega srbskega šampiona v vaterpolu, ki je že več let v politiki in je od lanskega junija župan Beograda.

Dejstvo, da si je beograjski župan v Trstu kupil luksuzno hišo s teraso in pogledom na zaliv, ne bi bilo posebno pomembno, če mu ne bi v domovini očitali, da te nepremičnine, za katero je leta 2018 odštel 820.000 evrov, ni prijavil agenciji za preprečevanje korupcije, kar predstavlja kršitev zakona.

Primer sta v daljših člankih, objavljenih v četrtek, sicer obdelala srbski tednik Vreme in portal nevladne organizacije BIRN (angleška kratica za Balkansko mrežo preiskovalnega poročanja), ki se ukvarja z raziskovanjem primerov korupcije ter kriminala in s promocijo svobode govora. Avtorji so podrobno opisali kupoprodajno pogodbo ter domnevne Šapićeve kršitve zakona. Novico povzemajo vsi najpomembnejši srbski mediji.

Šapić je po izjemno uspešni športni karieri zapustil bazen in se lotil politike. V nekaj letih je prestopil v različne stranke, eno je ustanovil, nazadnje je pristal v Srbski napredni stranki predsednika Aleksandra Vućiča, junija lani pa je postal župan Beograda. Mediji mu poleg tega, da nakupa luksuzne vile ni prijavil, očitajo, da je ob kupoprodaji kot prebivališče navedel Drevored Gessi v Trstu, čeprav je takrat živel v Srbiji in bil na čelu občine Novi Beograd. S tem naj bi se v Italiji izognil plačilu davka na nepremičnine, še dodaja Primorski dnevnik.


Najbolj brano