Bralke in bralci so množično glasovali v akcijah Primorskih novic

V vseh teh letih, kar izhajajo, so Primorske novice pripravile številne akcije, s katerimi so med naročniki in bralci iskale prav posebne posameznike. Tiste najbolj prepoznavne in priljubljene, za katere je glasovalo največ Primorcev.

Primorske novice so pripravile številne akcije, s katerimi so 
med naročniki in bralci iskale prav posebne posameznike. 
Tako je potekalo štetje glasovnic za naj vzgojiteljico. Foto: Helena Race
Primorske novice so pripravile številne akcije, s katerimi so med naročniki in bralci iskale prav posebne posameznike. Tako je potekalo štetje glasovnic za naj vzgojiteljico. Foto: Helena Race

V Primorskih novicah smo tako iskali najbolj priljubljenega mesarja, kelnarco, prostovoljno gasilsko društvo, lovsko društvo, župnika, picopeka, vzgojiteljico, športnika in športnega trenerja, primorski par, primorske zvezde ...

Zanj, zanjo ali zanje so naši naročniki in bralci glasovali tako, da so pošiljali glasovnice, ki so jih izrezovali iz časopisa. V ta namen so angažirali sorodnike, prijatelje, sodelavce ... Kakšna evforija je tedaj vladala na Primorskem! In pogosto tudi “neizprosen boj” do zadnjega dneva akcije za zadnjo glasovnico. Sodelujoči v akcijah so tudi preverjali število glasovnic drugih in, če so preveč zaostajali, kupili po 1000 izvodov časopisa naenkrat.

Za svojega favorita so lahko zbrali in poslali več kot 16.000 glasovnic in za vse sodelujoče v posamezni naj akciji več kot 60.000 glasovnic. Nič nenavadnega torej, če je na nekaterih prodajnih mestih zmanjkalo izvodov časopisa, v nekaterih papirnicah pa tudi škarij in lepila.

Naj gasilci iz Hrvatinov

Ne pretiravamo veliko, če rečemo, da je eno od naj tekmovanj bilo leta 2001 med PGD Hrvatini in PGD Sečovlje. Zmagali so prvi s 136 člani, Sečoveljčani s 145 člani so se uvrstili na drugo mesto.

“V zadnjih dneh akcije smo sodelovali vsi člani in angažirali vse sorodnike, prijatelje, sodelavce. 'Štab' smo organizirali pri tedanjem poveljniku, mojem očetu Aldu Kramarju. Moja tedanja sodelavka Petra Krmac pa je v službi na oglasno desko napisala, da mora vsak kupiti izvod Primorskih novic in ji prinesti glasovnico,” opisuje dogodke predsednica PGD Hrvatini Leonida Kramar.

Člani PGD Hrvatini, zbrani okrog predsednice Leonide Kramar in poveljnika Franca Banka (v ospredju fotografije).

Pred 16 leti je društvo vodil Zdravko Banko, Primorske novice so jim za nagrado podarile 20 varnostnih čelad, ki jih ob požarih še zdaj uporabljajo, a jih bodo morali kmalu zamenjati. Prav bi jim prišle tudi rokavice, delovni čevlji in motorna žaga, saj se vse pogosteje ukvarjajo s posledicami vremenskih ujm.

Njihov poveljnik je Franc Banko, krožek Mladi gasilec izvajajo na štirih OŠ: na dveh v Hrvatinih (tudi z italijanskim učnim jezikom), Ankaran in Dušana Bordona. Vsako leto v začetku junija pripravijo turnir v pandolu, letos so ga že dvaindvajsetič, njihova ekipa je večkrat osvojila naslov državnega prvaka.

V PGD Sečovlje imajo 145 članov, 48 operativcev in 49 mladih.

“Vse je bilo igra,” pa za dogodke leta 2001 pravi Boris Trbižan, predsednik PGD Sečovlje in tedanji podpredsednik (društvo je vodil Milan Lušina). Še dobro se spomni, da so dobili deset varnostnih čelad, “opreme nam vselej primanjkuje, ker jo poškodujemo in ker ni poceni”.

Naj kelnarca Miranda Ostanek

Le kdo na Pivškem in širše ne pozna Mirande Ostanek iz Miranda bara v Selcah? In kdo se ne spomni, da je leta 2000 zmagala v akciji Naj kelnarca?

Miranda Ostanek velja za zelo odločno in pozitivno osebo, ki rada zmaguje. Kljub temu priznava, da je na začetku mislila, da ne gre za nič posebnega. “Pa sem se precej uštela, saj so me takrat začeli vabiti v številne TV-oddaje, zaradi katerih nas obiščejo številni izletniki in popotniki bodisi z ljubljanskega bodisi z reškega konca, ustavijo pa se tudi Italijani.”

Miranda Ostanek je še vedno ikona Miranda bara.

Poleg Primorskih novic so jo obdarili prijatelji iz družbe Bejž'če vjdeš, prvi smo ji poklonili zlato verižico in počitnikovanje v toplicah, drugi so ji snemalno kamero. Za 60. rojstni dan, ki ga je praznovala septembra letos, so ji pred barom postavili kip. Kaj ji torej še ostane v življenju? “Uživati v tem, kar imam skupaj z možem Ferdom, sinom Simonom in njegovo Zorico ter hčerko Natašo z Marinom in vnučkom Mateom. Vsa ta leta sem držala pokonci bar in svojo družino. V zameno me podpirajo,” odgovarja.

Čeprav je vodenje bara nedavno prepustila sinu, ki je gostinstvo nadgradil z apartmaji, in bi lahko uživala mirne dneve v pokoju, zatrjuje, da mirne vode niso zanjo, “ker bi kar umrla”. Življenja brez bara si ne predstavlja. Barski pult se ji zdi nekaj posebnega. “V zadnjem času imamo številne pozitivne obiskovalce. Tudi če sem slabe volje, jim tega ne pokažem. Dam jim to, kar pričakujejo. Včasih je to zgolj dobra volja, drugič potrebujejo zaupnika, tretjič psihologa ...”

Aleš in Jadranka, par leta 2001

Leta 2001 sta bila Primorski par leta Koprčana Aleš in Jadranka Bratož, ki sta med 27 pari zbrala največ glasov, kar 15.906 (drugouvrščeni par jih je 3455 manj). Primorske novice so jima skoraj v celoti plačale poroko in poročno potovanje na Karibske otoke.

Aleš Bratož in Jadranka Stojanovič s hčerko Leo leta 2001.

“Lepo je bilo,” se spominja danes 46-letni Aleš Bratož. Akcijo je v Primorskih novicah zasledila njegova mama Darinka, zamisel, da bi sodelovala v njej, pa se ni zdela slaba ne njemu ne njegovi izbranki, danes 40-letni Jadranki Stojanovič, s katero sta tedaj že imela prvo od treh hčera, zdaj 19-letno Leo (imata še 15-letno Loren in 11-letno Lano).

“Kupone smo povsod izrezovali, tudi med vožnjo na rokometne tekme in v nekdanjem koprskem lokalu Bauli. Pred poroko sva se naučila plesati, na slavje sva povabila več kot 100 sorodnikov in prijateljev ter skoraj 20 mojih soigralcev iz RK Koper skupaj s partnerkami,” opisuje dogodke pred 16 leti. Poročna priča sta jima bila soigralec Aleš Selišnik in prijateljica Petra Bavčar.

Poroka je bila 17. februarja 2001, na rojstni dan Aleševe none Angele, ki se je lani istega dne poslovila s tega sveta.

Z leve: hčerka Loren, Alešev očim Lojze, mama Darinka, Aleš, hčerka Lea, žena Jadranka in pred njo najmlajša hčerka Lana.

In kakšen nasvet bi dala mlajšim parom, glede na to, da sta po vseh teh letih še vedno srečno poročena? “Naj se čim več pogovarjajo, imajo drug do drugega čim več razumevanja in se skupaj odločajo o kar največ stvareh, pa naj gre za vzgojo otrok ali zamenjavo službe,” svetuje Jadranka. Ne skriva niti, da imata skupno blagajno.

Naj mesar Marjo Gregorič

Danes 73-letnega Marjana Gregoriča, Marjota za prijatelje, smo leta 1993 izbrali za Naj mesarja. Dolga leta je delal v nekdanji Jestvinini prodajalni na Škofijah, na Primorske novice je naročen vse od leta 1963.

“Takrat sem šel služit JLA v Banja Luko. Na Primorske novice sem se naročil, da bi vedel, kaj se dogaja na Koprskem. Izvode sem dobival po pošti; torkovi so prispeli ob petkih, petkovi ob torkih,” se Marjan Gregorič spominja časov izpred 55 let.

Odkar je mesar Marjo Gregorič v pokoju, večkrat poprime za kuhalnico.

Še bolj se mu je vtisnilo v spomin dogajanje pred 24 leti. “V treh mesecih smo skupaj zbrali 8372 kuponov (v celotni akciji, v kateri je sodelovalo 48 mesarjev, je bilo oddanih več kot 30.000 glasov). Kupone smo izrezovali v nekdanjem Bufetu Iva, kjer smo vzpostavili skupno blagajno za kupovanje časopisa. Ko se je nabralo že na kupe izvodov, smo jih začeli vračati trgovcem. Najbolj domiselni so jih dali vnovič v prodajo in ko so to opazili krajani, ki so ostali brez kuponov, je na dan prišlo prekupčevanje s Primorskimi novicami,” pojasnjuje Gregorič. Dogajalo se je tudi, da so krajani časopisne izvode kupovali v drugih krajih - dokler jim tega niso preprečili domačini, ki so imeli svojega kandidata za najboljšega mesarja.

Gregorič je bil mesar od 14. leta, ko je šel za vajenca. Še zdaj, ko je v pokoju, ga mnogi prosijo, naj jim razreže večji kos mesa ali vzame kost iz pršuta. Dneve preživlja s prijatelji, v vinogradu in za štedilnikom. Krajšajo mu jih tudi devetletni vnuk Amadej, osemletna Živa in sedemletna Anamarija hčerke Jasmine oziroma sina Gorana.


Najbolj brano