Divji prašiči so ostali na zaščitenem območju

Na območju zaščitenega gozdnega parka Zlatni rt pri Rovinju, ki poleti pritegne številne turiste, so se minuli konec tedna znova ukvarjali z divjimi prašiči, ki so se razmnožili na tem območju. Skupina lovcev je divjad želela pregnati do območja, kjer je lov dovoljen, poroča Glas Istre.

Zaščiteni rovinjski gozdni  park Zlatni rt Foto: Leo Caharija
Zaščiteni rovinjski gozdni park Zlatni rt Foto: Leo Caharija

ROVINJ > Lovci so na območju kamnoloma naleteli na dve divji svinji, eno s tremi, drugo s šestimi mladiči, ter enega divjega prašiča in lisico, poroča Glas Istre. Divjad so pregnali do plaže Škaraba, kjer pa so se živali obrnile in se vrnile v zaščiteno območje, tako da do streljanja ni prišlo.

Pred začetkom so lovci dobili natančna navodila, na zaščiteno območje so prišli s psi in brez pušk. Divje prašiče so nameravali pregnati na območje lovišča, kjer je čakalo sedem lovcev, ki so od lovskega društva dobili dovoljenje za streljanje na divje prašiče, da bi tako zmanjšali njihovo število na zaščitenem območju. Divji prašiči pa na nezaščiten del niso zašli in tako ni prišlo do streljanja. Glavni cilj akcije je bil preganjanje divjadi, šele na drugem mestu pa, na prošnjo mesta, zmanjšanje števila divjih prašičev, je za Glas Istre povedal predsednik Lovskega društva Rovinj.

Številni domačini so v preteklosti zabeležili škodo na zemljiščih na zaščitenem področju, rešitev glede povečanega števila divjih prašičev na območju, kjer je prepovedan lov, pa iščejo že dlje časa. Sobotno akcijo so izpeljali, da bi z njo zmanjšali število divjih prašičev, upajo pa, da bodo podobno akcijo organizirali tudi na območju plaže Palud, je za Glas Istre dejal župan Rovinja.


Najbolj brano