Zdraviliški raj v osrčju solin

Po štirih letih preskakovanja birokratskih ovir in zaradi tega vsaj treh zamujenih razpisih za pridobitev dobrodošle evropske denarne pomoči so zdaj v podjetju Soline - pridelava soli vendarle dobili gradbeno dovoljenje za ureditev term na prostem sredi solnih polj.

V  kompleksu bi uredili manjše bazene za različne kopeli (slanica, matična lužina) in obloge s solinskim blatom (fangom) Foto: Pia Studio Portorož
V kompleksu bi uredili manjše bazene za različne kopeli (slanica, matična lužina) in obloge s solinskim blatom (fangom) Foto: Pia Studio Portorož

SEČA> Termalno zdraviliško dejavnost, ki bo delovala od maja do septembra, bodo razvili na območju opuščenih solinskih bazenov na Leri. Tam bodo že to jesen začeli graditi več lesenih hišic, ploščadi, mostičkov in bazenov.

Šlo bo za preprosto arhitekturo iz naravnih materialov lesa in blata, ki se bo navezovala na tradicionalne konstrukcijske rešitve za gradnjo solinarskih lop, nasipov in kanalov. Tudi vsa infrastruktura bo strogo prilagojena manjši skupini obiskovalcev, pri obratovanju pa bodo koristili naravne vire energije.

Prostorski načrt za to območje omogoča takšno gradnjo, kar so nenazadnje predvideli tudi v koncesijski pogodbi, ki so jo v podjetju Soline kot upravljalci Krajinskega parka Sečoveljske soline podpisali z državo, lastnico zemljišča, na katerem se razprostirajo soline.

Kakorkoli, projekti, za katere v solinah že ves čas trdijo, da so sonaravni in trajnostni, so dokončno prepričali tako piranski enoti Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine kot Zavoda RS za varstvo narave ter Agencijo RS za okolje, ki so izdali soglasja za načrtovan poseg v občutljivi ekosistem Sečoveljskih solin. V solinah bodo torej izkoristili idealno kombinacijo sonca, morja in podnebja, saj je znano, da lahko naravne, fizikalne in kemične učinke morja uporabljamo v terapevtske namene.

NATAŠA HLAJ

Več o načrtovanem termalnem kompleksu v solinah lahko preberete v torkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano