Zacveteli so božični zvončki

“Spoštovani, prvi zvončki so pri vas že zacveteli,” sta nas danes, na uradno prvi zimski dan, s prijetnim sporočilom presenetia dr. Jože Bavcon in dr. Blanka Ravnjak, ki skupaj že vrsto let vodita Botanični vrt Univerze v Ljubljani. K strokovnemu zapisu, ki ga objavljamo v celoti, sta priložila tudi fotografiji, posneti te dni v slovenski Istri.

Čeprav se zdi, da je za cvetenje zvončkov tudi v slovenski Istri še 
prezgodaj, so letos pravzaprav pozni v primerjavi s preteklimi leti. 
Ob slovenski obali v letošnji pozni jeseni namreč že dolgo  ni bilo 
prave zmrzali, ki predstavlja enega ključnih sprožilcev cvetenja 
zvončkov. Foto: Blanka Ravnjak, Jože Bavcon
Čeprav se zdi, da je za cvetenje zvončkov tudi v slovenski Istri še prezgodaj, so letos pravzaprav pozni v primerjavi s preteklimi leti. Ob slovenski obali v letošnji pozni jeseni namreč že dolgo ni bilo prave zmrzali, ki predstavlja enega ključnih sprožilcev cvetenja zvončkov. Foto: Blanka Ravnjak, Jože Bavcon

Takole sta o božičnih zvončkih zapisala dr. Jože Bavcon in dr. Blanka Ravnjak:

Letos so poznejši kot pretekla leta

Preden se bo staro leto prevesilo v novega, so nas s svojim cvetenjem že obdarili prvi navadni zvončki (Galanthus nivalis) v slovenski Istri. V primerjavi s preteklimi leti so letos vseeno nekoliko poznejši, saj ob slovenski obali v letošnji pozni jeseni kar dolgo časa ni bilo prave zmrzali, ki predstavlja enega ključnih sprožilcev cvetenja zvončkov. V letih, ko je bilo ob obali prej hladno, so cveteli že takoj po prvi tretjini decembra ( 2012, 2015, 2020). Ko namreč pritisne prvi mraz in se zatem ponovno nekoliko otopli, je možnost cvetenja navadnih malih zvončkov precej velika.

Istrski tudi v Ljubljani zacvetijo prvi

Tudi v zbirki Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani prav ti iz slovenske Istre že bodejo na plano. Ne cvetijo še, ker je v Ljubljani vseeno bolj mrzlo in ni dovolj sonca. A vsako leto tudi v Ljubljani najprej zacvetijo prav navadni mali zvončki iz slovenske Istre. Prav ti prvi zvončki, ki so pokukali na plano v zbirki Botaničnega vrta, so vsako leto dovolj velika vzpodbuda, da jih potem obiščemo tudi na prvotnem rastišču in preverimo njih cvetenje. Letos jih še ni veliko, a vseeno dovolj, da že napovedujejo prihod pomladi, pa čeprav bomo morali v centralnem delu Slovenije nanjo še kar malo počakati.

Cvetoči ambasadorji Slovenije v tujini

Nekoliko drugače pa so naši slovenski zvončki zacveteli tudi drugje po svetu in sicer v knjigi A Gardeners's Guide to Snowdrops avtorice Frede Cox v Anglji. Z opisi in čudovitimi ilustracijami je v knjigi predstavljenih kar 2400 sort zvončkov. Med njimi pa je več kot 90 sort tudi iz Slovenije, ki smo jih opisali v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. Z zvončki, našimi cvetočimi ambasadorji, sta tako Botanični vrt Univerze v Ljubljani in skupaj z njim tudi Slovenija predstavljena širšemu svetu.


Najbolj brano