Vstopnina na plažah ostaja

Morje, plaža in priobalno zemljišče so naravno javno dobro, kar pomeni, da jih lahko uporablja vsakdo. Kopanje mora biti dovoljeno vsem, prav tako lahko vsakdo na obali razgrne brisačo. Kljub temu in kljub inšpekcijskim odločbam, da morajo upravljalci plaž prenehati z zaračunavanjem vstopnine, ta na nekaterih plažah ostaja.

V San Simonu so včeraj še vedno zaračunavali vstopnino, saj odločbe inšpektorata še niso dobili  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V San Simonu so včeraj še vedno zaračunavali vstopnino, saj odločbe inšpektorata še niso dobili  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA> “Splošna raba morja zajema rabo za kopanje in izvajanje drugih podobnih rekreativnih dejavnosti. Zato je treba zagotoviti najmanj prost dostop do morja in tudi omogočiti zadrževanje na priobalnem zemljišču z namenom izvajanja kopanja,” pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Napaka v ceniku

A kljub tem pravicam, ki jih zagotavlja slovenska zakonodaja, na nekaterih kopališčih pri morju upravljalci zaračunavajo vstopnino. Nekatere kopalce je to zmotilo in sledile so prijave inšpekcijskim službam. “Večina postopkov je že zaključena in se je končala z izdajo odločb, s katerimi je bila odrejena takojšnja odprava nepravilnosti, torej prenehanje neupravičenega zaračunavanja in pobiranja vstopnine,” pravijo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Odločbe so izdali Hotelom Bernardin za kopališče San Simon, Termam Krka za kopališče Strunjan in Rdečemu križu Slovenije za kopališče Debeli rtič.

“Nismo bili v prekršku, imeli smo le napako na ceniku,” je pojasnila vodja kopališča na Debelem rtiču Ana Žerjal. “Vedno smo zaračunavali le vstopnino za zunanji bazen, kar je zakonito. Dostop do morja pa je prost. Na ceniku pa je bilo izpisano, da se plačuje za kopališče, namesto za bazen,” je dodala. Tako torej vstopnina za bazen na Debelem rtiču ostaja; 4 evre za odrasle in 2 evra za otroke. Kopanje v morju pa je brezplačno.

“Nekdo mora čistiti”

V Termah Krka oziroma Talasu Strunjan, ki upravlja z naravnim kopališčem v Strunjanu, včeraj o odločbi, ki bi jim prepovedovala zaračunavanje vstopnine, niso vedeli ničesar. Na vhodu na plažo pa so morali starejši od sedem let še vedno odšteti 2,5 evra. V Termah Krka pojasnjujejo, da je znesek mogoče izkoristiti v obliki konzumacije v restavraciji hotela Laguna.

Kot pravijo, jim je Agencija RS za okolje vodno pravico na območju kopališča podelila leta 2009 za obdobje 30 let. Določbe vodnega dovoljenja Termam Krka nalagajo, da morajo zagotoviti prost prehod ob morju na območju kopališča v Strunjanu in dostop do obale kopalnega območja Simonov zaliv-Strunjan (če gledamo proti morju, je to desno od strunjanske plaže). Tistim, ki želijo na kamnito neurejeno plažo, prehod tudi omogočijo, zagotavljajo v Termah Krka. Zaračunavajo pa storitve, ki jih opravljajo v okviru svoje dejavnosti in v skladu z določili vodnega dovoljenja, dodajajo. Ta jim nalaga vzdrževanje vodnih objektov, odstranjevanje naplavljenih odpadkov in trave ter zagotavljanje reševalcev iz vode.

Mnenja kopalcev na strunjanski plaži so različna. Ljubljančanki, ki sta kramljali na klopci, sta se z vstopnino sprijaznili: “Nekdo mora čistiti in pospravljati za nami, zakaj ga torej bi plačali.” Pretirano visoka pa se jima zdi cena najema ležalnikov, ki v vstopnico ni vključena. Kopalka s Krasa pa je povedala, da je na plaži le zato, ker je dobila kartico, ki ji nudi brezplačen vstop. “Plačala ne bi, ampak bi se šla raje kopat v Koper, kjer ni vstopnine. Res se mi zdi nesmiselno, da je treba plačati, če se želiš okopati v morju.”

Odločbe še nimajo

Po 2,5 evra vstopnine so včeraj še vedno pobirali tudi na kopališču San Simon. “Ob prejemu uradne odločbe bomo vsebino najprej proučili in v skladu s tem odločali o nadaljnjih poslovnih potezah,” so na kratko odgovorili v Hotelih Bernardin, ki upravljajo s kopališčem. Plaža je bila včeraj polna, mnenja kopalcev v vstopnini pa tudi tu različna. Družini iz Ljubljane se zdi cena previsoka: “Otrokom sicer niso zaračunali, se nam pa zdi cena vseeno pretirana.” Neka druga obiskovalka pa se je z vstopnino že sprijaznila, nad aktivnostmi in ponudbo v San Simonu pa je bila navdušena. “Tu so igrala, vodni tobogani in delavnice za otroke. Poleg tega se kopalci lahko zabavajo z žogo na igrišču z mivko ali si omislijo kak vodni šport,” je naštela. Družina iz Nove Gorice, ki je trenutno na počitnicah v apartmajih nad plažo, pa ima vstopnino že všteto v ceno.

HELENA RACE, ANA LEŠNIK


Najbolj brano