Vse kaže, da je sporna zgodba o prodaji zemljišča v zahodnih Livadah najbrž zaključena

Očitno se bodo Izolani obrisali pod nosom za kakšen milijon evrov oziroma za razliko med ceno, za katero so prodali zazidalna zemljišča v Livadah, in ceno, ki jo je lastnik prodal novemu kupcu, ki začenja z gradnjo stanovanjskih enot. S sprejetimi sklepi bo nadzorni odbor lahko odgovoril Komisiji za preprečevanje korupcije, občina pa ne bo zahtevala ničnosti prodajne pogodbe, kot je to bilo najprej predvideno.

Podizvajalci podjetja Rezidenca Momento so v prejšnjih tednih že 
začeli s pripravo terena za gradnjo stanovanjske soseske.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Podizvajalci podjetja Rezidenca Momento so v prejšnjih tednih že začeli s pripravo terena za gradnjo stanovanjske soseske.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

IZOLA > Danes je izolski župan Milan Bogatič stopil pred novinarje in pojasnil sklepe s četrtkovega nočnega zasedanja občinskega sveta o aktivnostih v zvezi s prodajo parcel v Livadah zahod.

Ocena, da bi bila tožba preveliko tveganje

“Glede na dopolnjeno pravno mnenje, ki upošteva vpis Rezidence Momento kot podjetja v zemljiško knjigo, začetek gradnje in število kupcev stanovanj v bodoči soseski, smo ocenili, da bi bil prevelik rizik, če bi šli v postopek izbrisne tožbe in tožbe zaradi ničnosti navedene pogodbe. Mislim, da je prepozno - tudi zaradi veliko kupcev, ki so že vplačali varščine,” je Bogatič pojasnil spremembo usmeritve. V gradivu za sejo občinskega sveta je bil prvotno priložen tudi sklep, ki je omenjal izbrisno tožbo in ničnost pogodbe, a je občinska politika očitno dala prednost gradnji stanovanj, ki se je že začela, pretekla nesoglasja pa skuša pustiti za sabo.

Milan Bogatič

župan Izole

“Glede na dopolnjeno pravno mnenje, ki upošteva vpis Rezidence Momento kot podjetja v zemljiško knjigo, začetek gradnje in število kupcev stanovanj v bodoči soseski, smo ocenili, da bi bil prevelik rizik, če bi šli v postopek izbrisne tožbe in tožbe zaradi ničnosti navedene pogodbe.”

Dopolnjeno pravno mnenje je 27. novembra pripravila odvetniška pisarna Wagner in je nosilo oznako zaupno do predstavitve na seji občinskega sveta. Odslej ga lahko pogleda vsak, ki se sklicuje na dostop do informacij javnega značaja, dostopno pa bo tudi po potrditvi zapisnika zadnje seje.

Ali bo Kabanica še vztrajal?

Tako izolska občina ne bo zahtevala ničnosti omenjene prodajne pogodbe, kupci stanovanj v Rezidenci Momento pa se vsaj začasno lahko oddahnejo, saj bi dolgotrajni pravni postopki zagotovo zavrli investicijo.

Prvotno predlagani sklep je županova koalicija po razpravi, zaprti za javnost, spremenila.

Povsem brezbrižni pa ne morejo biti. “Prodajalec in kupec nista izražala namena, da bi s pravnimi postopki zahtevala ničnost pogodbe, morda lahko to stori nekdo tretji, če bo zainteresiran,” je pojasnil izolski župan. To bi lahko storil Aco Kabanica, gradbeni konkurent zdajšnjih lastnikov Rezidence Momento, ki je že v preteklosti opozarjal na netransparentno prodajo zemljišča.

Nesrečna zgodba z dolgo brado

Nesrečno izolsko zgodbo z dolgo brado je težko razumeti, saj ima več faz, rdeča nit pa je, da je leta 2019 župan Danilo Markočič v imenu izolske občine prodal atraktivno 1,7 hektarja veliko stavbno zemljišče v Livadah poceni, za 2,376.000 evrov brez davka. Družba Projekt 2020, ki je občini že plačala komunalni prispevek v višini 1,7 milijona evrov, slab milijon pa jo je najbrž stala projektna dokumentacija, je letos spomladi prodala zemljišče za sedem milijonov evrov brez davka.

Posel, ne samo tega, temveč tudi prodajo razvpitega Markočičevega oljčnika, med občino in Projektom so pod drobnogled vzeli kriminalisti in tudi KPK, ki je nadzornemu odboru izolske občine naložila, da naj opravi nadzor v smislu ugotavljanja pogojev za uveljavljanje ničnosti že sklenjene pogodbe. Ta je nato vrnil žogico občinskemu svetu, ki je julija lani sklenil, da je “podpisana pogodba z dodatnim 7. členom v duhu obravnavanega osnutka pogodbe na občinskem svetu.” A hkrati ni poslal poročila o ugotovitvah in izvedenih ukrepih KPK-ju, čeprav bi to moral storiti v osmih dneh.

Tedaj nadzornega odbora ni več vodil Milan Bogatič, saj ga je občinski svet razrešil z mesta predsednika 17. marca lani, po tem ko je sam podal zahtevo za razrešitev. Njegov naslednik pa odzivnega poročila KPK.ju ni oddal. Za oba sprejeta sklepa, torej seznanitev s pravnim mnenjem in navodilo nadzornemu odboru za odziv KPK, je glasovalo 13 od prisotnih 19 članov občinskega sveta.


Najbolj brano