V Ljubljani dva pasja parka, v Kopru načrti, v Mariboru še nič

V Kopru razen lani urejenega pasjega stranišča s pitnikom drugih javnih površin za sprehajanje in igro psov zaenkrat še ni, vendar na občini predvidevajo ureditev večje ograjene površine, namenjene psom.

V Izoli so julija uredili pasjo plažo Foto: Mirjana Cerin
V Izoli so julija uredili pasjo plažo Foto: Mirjana Cerin

KOPER> “Točna lokacija še ni določena, primerna in dostopna površina pa bi bila ob Semedelski cesti,” so povedali na Mestni občini Koper.

V izolski občini so julija ob obalnem pasu pri nekdanjem Delamarisu uredili pasjo plažo oziroma kopališče, kjer se psi lahko prosto kopajo.

V Ljubljani imajo dva pasja parka

Na območju Ljubljane sta za pse urejena dva javna parka. Prestolnica je v primerjavi z nekaterimi drugimi večjimi slovenskimi mesti na področju površin za pse v prednosti, saj drugje takšnih prostorov nimajo ali pa jih šele načrtujejo.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so pojasnili, da letos ne načrtujejo ureditve novih površin, namenjenih psom. Prostor v Severnem mestnem parku je sicer le začasen, saj je v osnovi namenjen postavitvi spominskega obeležja in parkovni ureditvi, so dejali.

Zaradi pasjih parkov na MOL nimajo posebnih težav. “Nevšečnosti se pojavijo pri košnji in vzdrževanju, saj psi skopljejo jame, ki ovirajo košnjo. Opažamo tudi nedoslednost nekaterih lastnikov psov, ki ne pobirajo pasjih iztrebkov,” so pojasnili v mestni službi za razvojne projekte in investicije. Parka sta sicer ograjena z mrežno ograjo in opremljena z dvojnimi vrati, ki preprečujejo pobeg psov. V parku so še klopi, pasja stranišča in koši za smeti. Stroški ureditve so bili približno 13.000 evrov, so pojasnili na MOL.

Maribor še brez načrtov

Manj naklonjeni ideji pasjega parka pa so v Mariboru. Na občini so pojasnili, da trenutno ne načrtujejo javnega pasjega parka. “Tudi v javnosti so mnenja o vzpostavitvi tovrstnega parka precej deljena, tudi med tistimi, ki so lastniki psov,” je pojasnila tiskovna predstavnica občine Tatjana Štelcer. Dodala je, da nekateri namreč menijo, da lahko pri nenadzorovanem večjem številu spuščenih psov pride do konfliktov in poškodb.

Tudi v Kranju ni posebej urejenega javnega prostora, ki bi bil namenjen le psom, na občini pa ureditve takšnih površin trenutno nimajo v načrtu.

STA


Najbolj brano