V krajinskem parku nastaja črni madež

“Za nas ni nobene dileme: parcela, na kateri raste objekt, je znotraj Krajinskega parka Sečoveljske soline, na tem območju pa takih posegov ne bi smelo biti,” pravi vodja krajinskega parka Andrej Sovinc.

Vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline  Andrej Sovinc    Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Andrej Sovinc  Foto: Tomaz Primozic/Fpa

SEČOVLJE> Znotraj meja krajinskega parka, na levem bregu Dragonje, rastejo temelji večjega objekta ta. “Investitor se je lotil izkopa za temelje in začel z betoniranjem objekta, ki ni niti tako zelo majhen,” je potrdil vodja krajinskega parka Andrej Sovinc.

Prepovedan poseg

O posegu je vodstvo parka že obvestilo ministrstvi za okolje in za kulturo, ter inšpektorat za okolje v Kopru. “Tak poseg je v nasprotju z uredbo o krajinskem parku. Še več, dogaja se tudi znotraj območja Natura 2000. Ta območja je potrdila tudi Evropska unija,” še pravi Sovinc, ki zato v skrajnem primeru ne izključuje možnosti, da bi o nedovoljenih posegih obvestili tudi Evropsko unijo.

Na potezi je država

“S tem, da smo obvestili državo oziroma njene organe, smo mi po mojem mnenju že naredili svoje. Glede vprašanj, ki so povezana z mejami območja Natura 2000, pa je na potezi država,” še pravi.

Sovinc opozarja na še eno svojevrstnost: “Meja med državama na tem območju resda še ni določena, a glede meje parka ni nobenih dilem - bila je določena že leta 1989, torej v času še skupne države.”

SR


Najbolj brano