V Kopru so prvi prižgali praznične lučke

Marsikoga je danes zvečer presenetila praznična razsvetljava v koprskem mestnem jedru. Ne, lučke še ne bodo gorele vsak večer in tudi za poskus kar tako ni šlo. Danes so v Kopru snemali promocijski film za letošnji Vinakoprov paneton Esenca Istre, ki je posvečen praznovanjem 1500-letnice mesta.

Danes zvečer je bil koprski Titov trg praznično osvetljen, jutri bo 
spet po starem. Pravi praznični prižig lučk bo v petek, 6. 
decembra. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Danes zvečer je bil koprski Titov trg praznično osvetljen, jutri bo spet po starem. Pravi praznični prižig lučk bo v petek, 6. decembra. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Zadnja leta v Vinakopru v prazničnem prednovoletnem času ponudbo dopolnijo s panetonom. Vsak doslej je imel svojo zgodbo, tako je tudi z letošnjim.

Prve panetone so pekli med epidemijo

Zamisel je zrasla med epidemijo, ko so v Vinakopru zasnovali produkt, ki združuje lokalne sestavine, tradicijo in okuse Istre. Za paneton, ki so ga poimenovali Esenca Istre, so rozine žlahtnili v sladkem muškatu, sladici, ki so jo spekli tržaški slaščičarji, pa so dodali esenco muškata v parfumski steklenički, da je vsak po svojem okusu aromatiziral paneton z muškatovo meglico. Dvakrat so paneton zasnovali s kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem iz gostilne Pri Lojzetu na Zemonu, ki je klasični italijanski novoletni slaščici dodal tukajšnji dotik s kandiranimi oljkami in refoškom, drugič pa s suhimi figami, grozdjem in solnim cvetom, v parfumski steklenički pa je bilo rdeča esenca. Lani so sodelovanje zastavili s slaščičarji iz Milj, letos pa s Filipom Matjažem iz portoroške restavracije COB, edine v slovenskem delu Istre z michelinovo zvezdico.

Panetone za Vinakoper pečejo v Benetkah

Letošnji praznični paneton v Vinakopru posvečajo praznovanjem 1500-letnice Kopra. Združuje mehek kakavov biskvit in rozine, prepojene z refoškom. Namesto v parfumski steklenički pa je esenca, tokrat iz refoškovega roseja, skrita v perlicah, ki se odprejo v ustih. Perlice po zamisli Filipa Matjaža so izdelane s postopkom sferifikacije, eno od osnovnih tehnik molekularne kuhinje, panetonu so priložene v posebni šatulji. Ta je, tako kot škatla za paneton, porisana s stiliziranimi, a prepoznavnimi beneškimi oboki koprske Loggie.

Okrog Loggie je stkana tudi zgodba za promocijski film, ki so ga včeraj snemali v središču Kopra. V njem igralka in televizijska voditeljica Ula Furlan, ki je v petek povezovala program na Vinakoprovem martinovanju, po Kopru išče bisere, ki jih Filip Matjaž slednjič poveže v ogrlico. Več nam o filmu, s katerim bodo kmalu vabili k prazničnim nakupom v Hiši refoška, v Vinakopru niso želeli izdati.

Na koprsko vižo je uglašeno tudi število panetonov, saj jih bodo izdelali 1500, pečejo pa jih v beneški slaščičarski delavnici Dolci Palmisano, ki bo leta 2026 prav tako slavila okrogel jubilej, 100-letnico delovanja. Naročila za paneton Esenca Istre že sprejemajo, stane pa 38 evrov.


Najbolj brano