V Izolo tudi smeti sosedov?

Izolski občinski svet bo jutri odločal, ali bo del smeti iz piranske oziroma koprske občine končal na izolski komunalni deponiji. Obenem bo potrdil nove cenike komunalnih storitev.

Ali  bo del smeti iz piranske oziroma  koprske občine  končal na  izolski komunalni deponiji? Foto: Ilona Dolenc
Ali bo del smeti iz piranske oziroma koprske občine končal na izolski komunalni deponiji? Foto: Ilona Dolenc

IZOLA> Tudi če bo izolska Komunala prevzela del smeti sosedov, bo na svojo deponijo tri leta odlagala le količine, ki jih je država dovolila do uvedbe sistematičnega ločevanja odpadkov leta 2008, zagotavlja direktor Denis Bele. “Leta 2005 so Izolani sami ustvarili za 6948 ton komunalnih, kosovnih, bio razgradljivih in drugih odpadkov. Poslej pa bi jih 7000 ton na leto v Izoli odložili skupaj s sosedi,” navaja.

Ker podjetje z ravnanjem z odpadki že zdaj na leto ustvari 278.000 evrov minusa, bo morala primanj-kljaj v prihodnje subvencionirati občina. Predvideti je treba tudi stroške zapiranja deponije po letu 2015, ki naj bi se jih nabralo za 540.000 do milijon evrov.

Če občina omenjene dejavnosti ne bo subvencionirala, Bele napoveduje podražitev komunalnih storitev. “Ker država na tem področju uvaja uravnilovko, bodo ukrep najbolj občutila gospodinjstva. Tem se bodo cene nemudoma dvignile za 46 odstotkov.“

V stranki Izola je naša (IJN) z nekdanjim prvim možem Komunale Alojzom Zorkom na čelu pa so prepričani, da bi morali v javnem podjetju najprej pripraviti študijo o odlaganju odpadkov iz sosednjih občin in jo predstaviti javnosti. Župana Igorja Kolenca pozivajo, naj z dnevnega reda jutrišnje seje umakne točko o trženju prostih zmogljivosti deponije na Baredih. Opominjajo ga, da se je kot krajan Sv. Antona aktivno zavzemal za zaprtje koprske deponije.

O novih cenikih za komunalne storitve se v IJN še niso izrekli. Bele pa poudarja, da v prvi vrsti odpravljajo nekatere nesmisle. Polovico dražji zneski za delo izven delovnega časa (z izjemo pogrebne službe) bodo poslej veljali samo za delavce in ne več za stroje. Komunalni delavci bodo poslej naredili več za manj prihodkov, približno 10.000 evrov manj na leto, kajti storitve bodo v povprečju pocenili, zatrjuje Bele, najbolj na področju vozil in drobnih strojev, kot so kosilnice in motorne žage. “Dražimo le tisto, kjer smo ustvarjali izgubo.”

Na novo uvajajo cenike za vzdrževalna dela na občinskih poslovnih prostorih in neprofitnih stanovanjih, s katerimi od nedavnega upravlja občina. Komunala vzpostavlja tudi sistem prijav napak in poškodb na občinskem premoženju. MC


Najbolj brano