V Ankaranu bodo “pospravili” ulice

V Medgeneracijskem središču Ankaran je v torek potekala prva delavnica, na kateri so predstavili vseslovensko iniciativo Pospravimo ulice, ki se ji je Občina Ankaran pridružila v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Občani so podprli predstavljeno vsebino ter načrt Občine, da ulice in pločnike skupaj z občani “pospravi” tako, da bodo varne za vse udeležence v prometu.

Primer oviranega prometa v Ankaranu Foto: Arhiv Občina Ankaran
Primer oviranega prometa v Ankaranu Foto: Arhiv Občina Ankaran

ANKARAN > Ta aktivnost ni sicer omejena na Evropski teden mobilnosti, temveč, kot poudarjajo na ankaranski občini, predstavlja zgolj prvi korak k vzpostavljanju pogojev za izvedbo skupnega cilja: skupaj z občani urediti ulice, pločnike in pešpoti tako, da bodo varni za vse udeležence. Srečanja so se poleg predstavnikov Občine in občanov udeležili tudi predstavniki Policijske postaje Koper, Medobčinskega redarstva Istra in gasilcev.

Na delavnici so spregovorili o izzivih mirujočega prometa v Ankaranu, s poudarkom na urejanju prehodnosti in varnosti ulic, pločnikov ter pešpoti, in o korakih, s katerimi lahko že danes poskrbimo za varnost našega kraja. Svoje usmeritve so predstavili tudi predstavniki koprske policijske uprave, istrskega medobčinskega redarstva in gasilci.

Foto: Arhiv Občina Ankaran

Občina Ankaran je predstavila stanje in dosedanje ukrepe za izboljšanje stanja na področju mirujočega prometa ter izpostavila, da je parkiranje na javnih parkiriščih za občane brezplačno ter da je v širši okolici naselja na voljo 550 parkirnih mest. “V zadnjih letih je Občina uredila 120 novih parkirnih mest, zagotovila brezplačen poletni avtobus, brezplačne prevoze za starejše, kar nekaj je bilo tudi individualnih ureditev parkirnih mest pri zasebnih hišah. Prostorske možnosti ne omogočajo večjega števila dodatnih parkirnih mest, vse pogosteje pa se vrstijo pritožbe posameznikov in institucij (reševalci, komunalno podjetje) ter pozivi k ukrepanju,” pravijo na Občini.

Predstavnik gasilcev je tako v torek spomnil na nujnost hitrega dostopa do poškodovancev v primeru reševanja, kjer šteje vsaka minuta in časa za poziv k umiku vozil ni.

Kot so dodali na Občini, so na torkovem dogodku udeleženci izkazali pripravljenost k postopnemu uvajanju sprememb oziroma umiku avtomobilov z ulic, ki se je, kot so zapisali, tudi v praksi že izkazal kot uspešen in učinkovit, predvsem pa do občanov prijaznejši način uvajanja sprememb.


Najbolj brano