Tudi letos razpis za izvedbo omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristaniške dejavnosti

Prebivalci širšega mestnega jedra Kopra se lahko tudi letos nadejajo nepovratnih sredstev, ki jih za izvedbo ukrepov za zmanjšanje vplivov emisij iz pristaniške dejavnosti namenja Luka Koper. Mestna občina Koper je razpis objavila minuli petek, na voljo pa je 320.000 evrov in preostanek sredstev iz lanskega razpisa. Rok za prijavo je 15. marec.

Koper
Koper 

KOPER > Luka Koper se je konec lanskega leta s podpisom novega dogovora zavezala, da bo Mestni občini Koper vsako leto trajanja dogovora izplačala namensko donacijo v znesku 320.000 evrov, kar v petih letih nanese 1,6 milijona evrov namenskih sredstev. Letos bo na voljo tudi preostanek sredstev iz lanskega razpisa o dodeljevanju nepovratnih sredstev za izvedbo omilitvenih ukrepov, sporočajo z Občine.

Denar bo občina dodelila za ukrepe, kot so zamenjava in/ali obnova stavbnega pohištva, izvedba novega oziroma obnova obstoječega fasadnega ometa, izolacija strešne ali podstrešne konstrukcije, vgradnja sistemov prečiščevanja in prezračevanja zraka ter namestitev klimatskih naprav. Omilitveni ukrepi se lahko izvajajo na stavbi kot celoti ali na posameznem delu stavbe, pri čemer znaša višina nepovratnih sredstev, ki jih lahko pridobi upravičenec, najmanj 50 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Socialno šibki občani bodo sicer upravičeni do finančne spodbude v obsegu 100 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, dodajajo na Občini.

Višina nepovratnih sredstev, ki jih lahko pridobi upravičenec, je odvisna tudi od vrste omilitvenega ukrepa in območja, na katerem je nepremičnina. Znesek upravičenih stroškov poleg tega ne sme presegati najvišje določene vrednosti sredstev glede na površino stavbe oziroma dela stavbe. Najvišji znesek sofinanciranja tako znaša od 6000 evrov za stavbe oziroma dele stavb, ki so manjše od 26 kvadratnih metrov površine, do največ 20.400 evrov za stavbe oziroma dele stavb, ki so večje od 91 kvadratnih metrov, pojasnujejo na Občini.

Do sredstev so tudi letos upravičeni lastniki oziroma solastniki stanovanjskih stavb oziroma enot znotraj treh vplivnih območij. Najožje območje obsega pas od pristanišča do Cankarjeve in Kidričeve ulice, ožje območje pas do ceste Zore Perello Godina in Ferrarske ulice, medtem ko se pas širšega vplivnega območja zaključi vzporedno s hitro cesto Koper-Izola.

Na Občini so še poudarili, da za sredstva ne more kandidirati upravičenec, ki je že prejel sredstva občine. Prav tako nepovratnih sredstev iz razpisa ne priznajo za dela v lastni režiji.


Najbolj brano