Tačke pomagačke na Markovcu

V dislociranem oddelku koprske Osrednje knjižnice Srečka Vilharja na Markovcu bodo najmanj do konca maja omogočali branje s kužkom. Starši so že vpisali sedem otrok, vrata knjižnice pa ostajajo odprta tudi za druge kratkohlačnike, ki potrebujejo spodbudo pri branju.

 Foto: Vir: Tačke pomagačke
Foto: Vir: Tačke pomagačke

KOPER > Brezplačen program Beremo s tačkami je obalno-kraška podružnica društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke pred tem izvajala v osrednji knjižnici.

Otroke motivirajo za branje

“Otrok ne učimo brati, ampak jih motiviramo za branje - s pomočjo psa, ki leži zraven in posluša,” pojasnjuje vodja obalno-kraške podružnice Silva Ferletič. “Pes z licenco za branje otroke umirja,” dodaja knjižničarka Alenka Koštial, ki je tudi sama opravila izobraževanje s psom.

Branje psu poteka po posebnem, licenčnem, programu, vodnik psa je usposobljen moderator, mladega bralca usmerja, sodeluje pri branju in pomaga pri razumevanju besedila. Takšno branje je za otroka sproščujoče in zabavno.

Prvenstveno ga namenjajo učencem drugega in tretjega razreda, sprejmejo pa tudi prvošolčke in četrtošolce. Na Markovcu so zanje predvideli dva torka mesečno ob 18. uri, začeli bodo 9. aprila. Branje bo individualno, omogočili ga bodo dvema osnovnošolcema, vsakemu po pol ure. Koštialova staršem svetuje, naj se predhodno oglasijo v knjižnici, na kratko opišejo otrokovo težavo in pojasnijo njegov odnos s psi, lahko tudi po telefonu (05/628-51-87) ali prek e-maila (alenka.kostial@kp.sik.si).

“Bralnega prijatelja” si lahko otroci sami izberejo, izbirajo lahko med štirimi terapevtskimi pari: Silvo Ferletič s Kubo, Urško Ferletič z Wapi, Vesno Bidoli z Ino ter Valentino Parovel s Tačko.

Psi so umirjeni in imajo radi ljudi

Eno sredo na mesec dopoldne bodo v knjižnici omogočali tudi pravljične urice s kužkom za mlajše otroke, vrtčevske ali šolske, razporejene v skupine do 10 ali 15. “Tudi takšna branja so zabavna, poučna, otroke spodbujajo k poslušanju in izgrajevanju bralne podobe, spotoma jih učimo odnosa do živali,” pravi Ferletičeva. Za pse zagotavlja, da so zdravi in veterinarsko pregledani, šolani, izbrani po predhodnem testiranju in umirjeni. Niso agresivni, imajo radi ljudi in so pripravljeni sodelovati.

Slovensko humanitarno društvo Tačke pomagačke deluje od leta 2007 in ima več kot 70 terapevtskih parov, njegova obalno-kraška veja jih ima 15. Obiskujejo vrtce in šole po posebnem programu Tačke v šoli, pa tudi domove za upokojence, varstveno-delovne centre, bolnišnice. “Na OŠ Oskarja Kovačiča na Škofijah izvajamo individualne terapije s psi tudi z učenci, ki imajo težave s koncentracijo ali ne ločijo malega tiskanega 'd' in 'b',” je bila nazorna tamkajšnja knjižničarka in svetovalna delavkaSnežana Jeras, usposobljena za delo s psi. “V Nemčiji imajo več sto psov za delo na osnovnih in srednjih šolah. Psi spremenijo vzdušje in naredijo odnose prijetnejše,” je dodala Ferletičeva.


Najbolj brano